Spre exemplu, pentru ca nu tine sa iasa cu picioarele inainte din politica, desi isi conduce singur masina. Sau pentru afirmatia „Nastase e pe lista coruptilor", care arunca in derizoriu toata sofistica liderului executiv al PSD legata de „dictatura" lui Basescu.

Politicienii nu exista pentru a fi iubiti. Exceptiile care confirma regula sint si ele de scurta durata. In cele mai multe cazuri, cei pe care masele ajung sa-i iubeasca sfirsesc in ura sau dispret.

In politica romaneasca postcomunista, doar Iliescu, pina la un moment dat, si Basescu, de-acum, se califica printre asemenea exceptii. Sint romani care intr-adevar il iubesc pe Basescu.

Motivele sint putin importante. Iubirea, chiar si pentru un politician, are putine de explicat. De ce insa nu-l iubesc multi pe Basescu merita discutat. La fel cum are sens sa ne intrebam de ce, pentru a-l parafraza pe actualul presedinte, desi putini il iubesc, multi il sustin. Prin urmare, de ce nu e iubit Basescu. Iata o suma de argumente, printre cele cit de cit relevante.

Pentru ca l-a „scapat" pe Andrei Plesu de la Cotroceni, dar a preferat-o in schimb pe Elena Udrea. Pentru ca aceeasi Elena Udrea arunca, voit sau nu, asupra institutiei prezidentiale o umbra de vulgaritate de care institutia in cauza chiar nu avea nevoie.

Pentru ca oricite ratiuni de stat ar fi capabil sa invoce, fratia sa cu serviciile risca sa dauneze atit propriului simt al realitatii, cit si, cel putin pe termen mediu, multora dintre deciziile pe care le ia. Pentru ca aluneca, prea usor uneori, de la pragmatism la cinism si, in ciuda faptului ca o neaga insistent, se razbuna pe mize mici si oameni asijderea.

Pentru ca lasa in continuare sa se inteleaga ca-i amic cu Gigi Becali si, mai ales, ii permite acestuia din urma sa se laude c-ar fi. Pentru ca a inlocuit Capsa cu o circiuma cu nume de neam prost si patronat dubios. Pentru ca uneori ride, alteori plinge, cind ar trebui sa fie invers. De ce insa multi il sustin.

In fruntea oricarei liste sta neclintit motivul numit Monica Macovei. Pentru ca a pus-o in capul si pe capul Justitiei si o sprijina in continuare fara rezerve. Pentru ca, desi vorbeste mult, daca e sa privim doar jumatatea plina a paharului, multe dintre vorbele lui chiar reusesc sa miste lucruri. Pentru ca tine la respect guvernul si pe premierul Tariceanu.

In ciuda tuturor imbufnarilor acestuia din urma si a strigatelor de indignare ipocrita a multora, o singura critica a presedintelui la adresa „propriului guvern" face mai mult pentru sanatatea acestuia decit o mie de editoriale si o suta de motiuni ale opozitiei.

Pentru ca lanseaza, in tara, teme reale de dezbatere, majoritatea dintre ele, cind ar putea sa se plimbe pe-afara doar ca sa-si satisfaca orgoliul de „lider regional". Pentru ca o afirmatie de genul „Nastase e pe lista coruptilor" arunca in derizoriu toata sofistica liderului executiv al PSD legata de „dictatura" lui Basescu.

Pentru ca l-a scos pe Stolojan din cursa pentru Presedintia Romaniei, aruncind PSD pe bancile opozitiei. Pentru ca il foloseste pe acelasi Stolojan acolo unde se pricepe mai bine. Pentru ca nu tine sa iasa cu picioarele inainte din politica, desi isi conduce singur masina. Si, nu in ultimul rind, pentru ca, desi nu l-a citit pe Cartarescu, e cel putin la fel de inteligent ca el.