Pe rolul Curtii de Apel Bucuresti se afla o plangere a Ministerului Justitiei prin care Rodica Stanoiu, fost ministru PSD, este data in judecata pentru o gainarie incredibila. Pe cand conducea ministerul, aceasta a obtinut de la subordonatii sai aprobarea pentru a primi pensie de magistrat, desi nu indeplinea conditia de baza prevazuta de Legea 92/1992: vechime in magistratura de 25 de ani.

Cu toate acestea, in baza unei adeverinte date de functionarii de atunci ai ministerului pe care il conducea, Rodica Stanoiu a primit pensie de serviciu incepand cu 1 martie 2001. Sumele incasate de fostul ministru PSD al justitiei depasesc un miliard de lei.

„Voi da banii inapoi, daca asta doresc", ne-a declarat Rodica Stanoiu. Conducerea actuala a Ministerului Justitiei a cerut instantei anularea deciziei de pensionare si restituirea sumelor incasate de la buget de Rodica Stanoiu.

Rodica Stanoiu a fost data in judecata de Ministerul Justitiei pentru ca ar fi obtinut ilegal decizia de pensionare in urma cu patru ani, la scurt timp dupa ce a devenit ministru al justitiei in cabinetul Adrian Nastase.

Senator PSD, Stanoiu este acuzata ca beneficiaza de pensie de magistrat, desi cand i-a fost aprobat dosarul de iesire la pensie nu intrunea criteriile necesare pentru aceasta incadrare.

Rodica Stanoiu a cerut Ministerului Justitiei eliberarea unei adeverinte pentru a-si putea intocmi dosarul de pensionare la doar doua luni dupa ce a fost numita ministru.

In cererea de chemare in judecata formulata de conducerea actuala a ministerului este reclamat faptul ca fostul ministru PSD era magistrat de doar doua luni, adica din momentul numirii sale pe functie, si nu de 25 de ani, asa cum prevede Legea 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca.

In plangerea aflata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si inaintata de Ministerul Justitiei se cere constatarea nulitatii absolute a adeverintei, primite de fostul ministru PSD de la subordonatii sai, in baza careia i s-a acordat decizia de pensionare, constatarea nulitatii absolute a deciziei Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala a sectorului 1 Bucuresti - Oficiului de Pensii de Stat

si suspendarea acordarii pensiei de serviciu Rodicai Stanoiu pana la solutionarea cauzei.

Fostul ministru al justitiei beneficiaza de pensie de magistrat incepand cu 1 martie 2001. Mai exact, Rodica Stanoiu a devenit pensionara la doar doua luni dupa ce a ajuns membru in Guvernul Romaniei si a primit statutul de magistrat.

Venituri de peste un miliard

Din pozitia de proaspat pensionar, Rodica Stanoiu a condus cu norma plina destinele justitiei din Romania, incasand salariul aferent postului ocupat, acela de demnitar. Potrivit propriilor sale declaratii, beneficiaza de o pensie lunara de aproximativ 20 de milioane de lei.

Un calcul simplu arata ca Rodica Stanoiu a incasat pensie in baza unei incadrari juridice gresite timp de 55 de luni, suma fiind de aproximativ 1,1 miliarde de lei. Potrivit propriei sale declaratii de avere, Rodica Stanoiu a avut anul trecut peste 227 de milioane de lei numai din pensie.

Rodica Stanoiu afirma ca totul este o inscenare politica. „Ma mir ca nu a fost sesizat si Parchetul. Maine am termen cu doamna Mungiu si, de fiecare data cand am termen, se mai gaseste cate ceva, cate un rau facut de doamna Stanoiu. Tot eu sunt cea care a dat aviz de cercetare in dosarul „Flota". De aceea sunt acum chemata in judecata. Totul are la baza o chestiune politica. Se cauta cu lumanarea pentru a se mai gasi ceva."

Totusi, Rodica Stanoiu a comentat si felul in care s-a pensionat, beneficiind de Legea magistratilor. „Aveam statut de magistrat cat eram ministru. Voi da banii inapoi, daca asta doresc, insa eu stiu ca legea prevedea echivalarea functiilor din invatamant si a celor din cercetare, pe care le-am avut, cu cea de magistrat. Am o pensie de aproximativ 20 de milioane de lei. Nu stiu exact suma. Chiar nu stiu", ne-a mai declarat Rodica Stanoiu.

„Doamna Stanoiu nu indeplinea conditiile legale pentru a obtine pensie"

Monica Macovei cere in justitie corectarea unei erori care i-a adus Rodicai Stanoiu aproape un miliard de lei ilegal

Ministrul justitiei, Monica Macovei, ne-a confirmat ca institutia pe care o conduce a dat-o in judecata pe Rodica Stanoiu, fost ministru PSD, pentru a se cere constatarea nulitatii si anularea documentelor in baza carora a obtinut decizia de pensionare. „Cunosc situatia doamnei Stanoiu.

Am formulat o cerere, pe care am transmis-o ieri, 4 octombrie, Curtii de Apel Bucuresti, prin care am solicitat sa se constate nulitatea absoluta a adeverintei emise de minister, pe baza careia a fost emisa decizia privind acordarea pensiei de serviciu.

Pe cale de consecinta, am solicitat sa se constate si nulitatea deciziei Directiei de Munca si Protectie Sociala - Oficiul de pensii, de pe urma careia doamna Stanoiu beneficiaza de pensie de serviciu de cativa ani buni.

Actele pe care le detinem ne-au facut sa apreciem ca doamna Stanoiu nu indeplinea conditiile legale pentru a obtine pensie de serviciu, nefiind magistrat la data pensionarii, asa cum prevedea legea in vigoare la acea data", ne-a declarat Monica Macovei, ministrul justitiei.