Romanii nu vor mai avea nevoie de deja celebrele „documente justificative" la iesirea din tara, daca nu intentioneaza sa mearga in spatiul Schengen.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat ieri ca revizuieste ordinul aflat in vigoare de numai patru zile, prin care romanii erau obligati sa prezinte, alaturi de o suma de bani, documente care sa justifice scopul calatoriei.

Revizuirea revizuirii a fost decisa ieri, dupa ce ministrul Vasile Blaga a avut o convorbire cu omologul sau ungar, Monika Lamperth, care, exact ca si Ministerul de Externe de la Budapesta, a cerut renuntarea la restrictiile impuse acum patru zile pe motiv ca acestea limitau calatoriile etnicilor maghiari catre rudele din Ungaria, dar si pe cele ale turistilor si oamenilor de afaceri romani.

Cei doi oficiali au convenit ca politiile de frontiera din cele doua tari sa incheie un protocol de colaborare prin care romanii vor putea intra liber in Ungaria, dar nu vor putea merge mai departe catre spatiul Schengen fara sa aiba documente justificative.

Cele 13 tari semnatare ale Acordului Schengen sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. Cele 10 noi state membre UE - Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta si Cipru - sunt programate sa aderea la Acordul Schengen in 2007.