Autoritatile bulgare au decis demiterea a 900 de judecatori de instructie, relateaza "Financial Times". Masura face parte din reforma judiciara, ceruta de UE, in vederea aderarii in 2007, a explicat Gheorghi Petkanov, ministrul bulgar al justitiei.

Petkanov sustine ca anumiti judecatori de instructie, procurori si judecatori, au primit mita pentru amanarea unor procese si evitarea condamnarii unor membri ai retelelor de crima organizata.

Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, a avertizat Bulgaria, saptamana trecuta, ca raportul de monitorizare, de la 25 octombrie, va critica esecul Bulgariei in implementarea reformelor judiciare si combaterea crimei organizate.

"Vom face tot ne sta in putinta in putinul timp care ne-a mai ramas", a replicat ministrul bulgar al justitiei, care s-a declarat increzator ca noul Cod Penal - partea centrala a reformei - va fi finalizat saptamana aceasta. Judecatorii de instructie demisi vor primi functii strict administrative.

Pachetul de reforme in domeniul Justitiei trebuia sa fie adoptat inainte de alegerile generale, dar actiunea a fost amanata.

Guvernul condus de socialisti, care a preluat puterea in august, face acum eforturi disperate pe ultima suta de metri pentru a pune la punct reforma judiciara.