Iar s-au luat la cearta Geoana si Nastase. Din nou s-au apucat sa-si reproseze unele declaratii jignitoare facute cu prilejul unor intalniri ocazionale. Pozitia detinuta in partid de cei doi politicieni naste puternice convulsii din cauza rezultatului neasteptat al alegerilor din aprilie.

Fostul premier nu poate concepe ca Geoana sa-i fie sef, considerand ca fotoliul de lider ii apartine, indiferent de optiunea celorlalti fruntasi din PSD. Faptul ca a pierdut fotoliul de la Cotroceni, inclusiv pe cel al guvernarii, nu este un motiv sa-l faca sa accepte situatia de fata. De aceea iese mereu la rampa cu declaratii belicoase facute de pe pozitia unui om care conduce inca partidul.

Nu fac aluzie la vechiul sau dusman ajuns sef de stat, ci la actualul presedinte PSD, care simte unde bate Adrian Nastase cand este intervievat de presa in legatura cu mandatul urmator.

Mircea Geoana vede altfel situatia, declaratia facuta la Suceava - potrivit careia fostul premier nu va mai fi numit in aceasta functie intr-o viitoare guvernare - detonand dinamita in aria intereselor presedintelui executiv.

"Ipoteza de lucru" a fostului ministru de Externe a deranjat teribil, fapt ce a determinat Biroul Permanent sa intervina pentru a nu se ajunge la escaladarea conflictului.

Un conflict intern care erodeaza PSD, pe fondul unui razboi total dus cu Traian Basescu mai ales in ultimele luni. Dovada cea mai recenta este refuzul de a avea discutii la Cotroceni pe tema votului uninominal si a Parlamentului unicameral.

Aici nu este vorba numai de dusmania dintre doi politicieni, Basescu si Nastase, care se urasc de moarte, ci de sabotarea unui proiect acceptat de actualul presedinte PSD chiar a doua zi dupa declaratia facuta de seful statului in SUA.

Sustinerea de catre Geoana a ideii de a comasa cele doua Camere a surprins pe multi lideri social-democrati, unul dintre ei fiind Adrian Nastase. Cum putea el sa ramana linistit atat timp cat ii sunt lezate interesele parlamentare?

Mai ales ca exista deja un proces asemanator declansat de Alianta, care urmareste schimbarea celor doi presedinti de la Senat si Camera.

Este un alt conflict major, amplificat si de o declaratie a fostului primar general conform careia PSD militeaza impotriva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Aici s-a rupt firul.

Declaratia de razboi a fost semnata ulterior chiar de liderul partidului, care a considerat ca "nu accepta bataia de joc (n.r.- a lui Basescu) si pierderea de vreme, mai ales intr-o perioada in care tara are atatea probleme grave".

Interesant este deopotriva faptul ca Nastase a fost de acord ca delegatia PSD sa mearga la Cotroceni, de partea lui avand noua voturi, fata de zece voturi impotriva obtinute de Geoana. Se intelege insa cine are ultimul cuvant.

Prin urmare, a fost taiata orice posibilitate de consultari cu locatarul Palatului Cotroceni, cel mai important partid din Opozitie refuzand, repet, dezbaterea de marti propusa de seful statului.

Analizand declaratiile din ultimele zile, ai sentimentul ca traiesti intr-o mahala de politicieni adusi de viitura. S-a adunat o colectie de crize politice inspaimantator de primejdioase din cauza acutizarii conflictelor din interiorul clasei politice, si nu numai.

Ma refer inclusiv la "colaborarea" dintre PD si PNL, pe cale de disparitie dintr-un motiv ce nu poate fi acceptat de electorat: lupta pentru suprematie. De aici acea neputinta a Aliantei de a-i schimba pe Nastase si Vacaroiu. Daca vor esua, aliatii promit ca vor pune de anticipate la primavara. Eu, unul, nu cred.