Pentru o investitie pe termen lung, alegerea unui portofoliu de fonduri mutuale in locul unuia singur se poate dovedi salutara. Si asta pentru ca statutul de vedeta a pietei de capital are o anumita ciclicitate.

In perioadele de declin a pietei monetare, cand dobanzile sunt mici, companiile listate au evolutii bune (costurile finantarii sunt mici) ; invers, dupa o corectie de durata la bursa, investitorii se repliaza pe instrumentele financiare cu venit fix.

Astfel, poate fi mai avantajos in anumite perioade sa investesti in fonduri monetare, alteori e pacat sa ocolesti fondurile pe actiuni.

Un portofoliu de fonduri, care sa speculeze oportunitatile momentului e o solutie buna, in plus, ai avantajul ca mizezi pe mai multe strategii de administrare, succesul din trecut ale unui anumit fond negarantand performantele viitoare.

Pe cate fonduri sa mizezi ?

Daca in cazul actiunilor specialistii recomanda minim 3, maxim 7, in cazul fondurilor diversificarea nu trebuie sa ajunga prea departe.

Cu alte cuvinte, 3 fonduri sunt de ajuns, ponderea sumelor alocate pentru fiecare variind in functie de caracteristicile conjuncturale ale pietei.

Astfel, in acest moment, putem alege un fond de obligatiuni sau monetar, unul diversificat si unul de actiuni.

Cum bursa traverseaza o perioada buna, putem aloca 45% pentru fondul pe actiuni (verificati inainte si site-urile societatilor de administrare, unele publica portofoliul fondului si aflati la timp in ce actiuni a investit acesta), 35% pentru un fond diversificat, cel care da stabilitate portofoliului si 15% pentru un fond de obligatuni, criteriul alegerii fiind in acest caz costurile mici de

dezinvestire si nu neaparat performantele (pentru a va asigura o anumita lichiditate a economiilor, fondul de actiuni percepand comisioane piperate in cazul retragerii premature).