Emitentul japonez de carduri JCB s-a alaturat initiativei Visa si MasterCard de standardizare a cerintelor de securitate, metodologiei de testare si procedurilor de autorizare pentru PED (PIN Entry Devices). Initiativa Visa si MasterCard de a sprijini un standard comun in ceea ce priveste echipamentele de introducere a PIN-ului a intrat in vigoare din octombrie 2004.

"Acest standard global va simplifica substantial procesul de testare, va reduce costul pentru distribuitori si va asigura o gama variata de echipamente (PED-uri n.r.) pentru institutiile financiare", a declarat Kazuhiro Matsumoto, oficial JCB.

Chiar de la infiintarea sa in 1961, Japan Credit Bureau (JCB) a fost principala marca de card din Japonia. Primul card in afara Japoniei a fost emis in 1985 la Hong Kong, pentru ca patru ani mai tarziu sa inceapa emiterea cardurilor si in Statele Unite. Patrunderea cardurilor japoneze in Europa (prima tara fiind Germania) si Australia avea sa se realizeze mult mai tarziu, respectiv 1995.

La finele anului 2004, cele 53,6 milioane de carduri JCB din circulatie erau acceptate in 190 de tari si teritorii, la un numar de 12,2 milioane de locatii comerciale. Volumul anual de tranzactionare pe cardurile JCB s-a ridicat la 51,8 miliarde USD.

In tara noastra, singura institutie financiara care a semnat un acord de colaborare cu JCB International Co.Ltd este Banca Comerciala "Ion Tiriac". Urmare a acestui acord -devenit operational din iunie 2000- detinatorii de carduri JCB pot obtine numerar prin intermediul ghiseelor bancii si sa faca plati prin reteaua de comercianti.