Presedintele Traian Basescu a prezentat miercuri concluziile in urma consultarilor avute la Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare, dintre care au lipsit insa PSD si PRM.

Presedintele a declarat ca toate partidele prezente la condultari sunt de acord ca trebuie modernizat Parlamentul. Nici unul dintre partide nu este crede ca aceasta este forma sub care legislativul trebuie sa functioneze in viitor.

Toate partidele din arcul guvernamental, cu exceptia UDMR, sustin votul uninominal. O parte din partide (UDMR, minoritati si PNL) cer mentinerea celor 2 camere, dar si delimitarea atributiilor lor. Un punct comun al tuturor opiniilor exprimate este micsorarea numarului de parlamentari.

In ceea ce priveste PD si PC, acestea vor Parlament unicameral. Traian Basescu a anuntat ca discutiile vor continua, in acest sens, pentru a se gasi o solutie unanim acceptata si va cere parerea opiniei publice, a electoratului.

Traian Basescu a declarat ca, indiferent daca partidele se vor pune de acord asupra reformei parlamentare, in 2006 va fi organizat un refendum pe aceasta tema, iar data acestuia va coincide cu data alegerilor pentru Parlamentul European - daca Romania va fi invitata sa adere in 2007.

Referitor la integrarea in UE nu au fost puncte de vedere diferite, dar toate partidele au sustinut ca reprezentatii Romaniei la Strasbourg trebuie sa fie ambasadori ai progreselor inregistrate de Romania.

Presedintele Traian Basescu a avut o interventie extrem de interesanta, in care a prezentat o evaluare proprie a felului in care va arata Raportul de tara al Comisiei Europene. Desi la acest nivel nu se obisnuieste ca liderii politici sa dezvaluie informatii dintr-un astfel de document, Basescu a avut grija sa spuna ca este vorba despre o evaluare proprie.

O data luata aceasta precautie, presedintele a anuntat ca Romania va avea, dupa informatiile sale, un raport bun de tara, din foarte multe puncte de vedere, Justitia va fi prezentata in raport intr-un mod spectaculos, ca si legislatia de mediu si actiunile Ministerului Administratiei si Internelor.

Doua probleme importante raman totusi susceptibile de a activa clauza de salvardare, in opinia presedintelui: eficienta luptei impotriva coruptiei si securizarea frontierelor..

Problema bugetului de stat a fost unul dintre subiectele discutate in cadrul consultarilor . Presedintele a informat partidele ca e nevoie de un buget format 100% pe proiecte. Utilizarea banilor din bugetul statului trebuie sa fie transparenta. Fiecare ban cheltuit de ministere trebuie justificat pe proiecte care trebuie sa fie prioritati nationale, nu prioritati ale ministerului respectiv.

Alte subiecte abordate au vizat necesitatea unei noi legi a spitalelor si a unei noi legi de achizitii a medicamentelor, necesitatea aparitiei unei noi legi a achizitiilor publice dar si regelementari care sa faca mai echitabila furnizarea energiei electice si reasezarea sistemului vamal.

Referitor la absenta PSD si PRM de la consultarile cu presedintele, Traian Basescu a declarat ca au venit la Cotroceni cei interesati de reformarea sistemului legislativ si ca nici un partid nu a considerat ca acestea au fost "false consultari" asa cum le-a numit PSD.