Noii lideri socialisti de la Sofia afirma ca nu vor urma intru totul politicile predecesorilor lor fata de Irak sau de chestiunea integrarii europene. Inseamna insa acest lucru ca socialistii sint anti-americani si ca refuza aderarea la UE? Un comentariu de Albena Shkodrova, director al Asociatiei bulgare de Investigatii Media in Balcani.

Noul guvern bulgar condus de socialisti s-a grabit sa se delimiteze de sustinerea puternica pe care a acordat-o guvernul anterior politicii Statelor Unite, mai ales in ceea ce priveste situatia din Irak.

Noul ministru de Externe, Ivaylo Kalfin s-a pronuntat in aceasta saptamana impotriva solicitarii autoritatilor de la Washington si Irak ca Bulgaria sa prelungeasca perioada de detasare a trupelor din Irak, care numara in prezent 400 de militari, dupa 31 decembrie anul acesta.

Declaratia lui Kalfin a fost insotita de un alt anunt surprinzator potrivit caruia inca nu s-a ajuns la un acord referitor la stabilirea unor baze militare americane in Bulgaria.

Ambele afirmatii au contrastat cu sustinerea ferma pe care guvernarea de dreapta o acordase atat coalitiei conduse de SUA in Irak, cat si prezentei armatei americane in Bulgaria.

Noua coalitie de guvernamant s-a instalat in luna august, dupa ce Partidul Socialist Bulgar, BSP, a obtinut 31% din sufragii, mai mult decat orice alt partid politic, la alegerile parlamentare din luna iunie.

BSP a fost nevoit, totusi, sa poarte negocieri timp de cateva luni pentru a stabili o alianta impreuna cu partidul minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati, DPS, si cu fostul partid de guvernamant Miscarea Nationala Simion al doilea, NDSV.

Decizia NDSV de a se alatura noii administratii a fost considerata ca o garantie a faptului ca nu se va indeparta de linia prestabilita, pro-europeana si pro-americana.

Noul premier Sergey Stanishev a incercat, de asemenea, la inceput, sa ii convinga pe bulgari ca va urma politica anterioara. El a afirmat ca Bulgaria va ramane un partener de incredere al SUA, in ceea ce priveste implicarea in criza din Irak.

Prima vizita in strainatate pe care a intreprins-o Stanishev a fost la sediul Uniunii Europene, la Bruxelles, fapt care sugera ca isi concentreaza eforturile asupra aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana.

Pentru a-si demonstra angajamentul fata de UE, BSP a promis sa accelereze adoptarea unui nou Cod penal, recomandat cu insistenta de catre Uniunea Europeana. BSP a acceptat sa adopte propunerile NDSV din iunie, abandonand solicitarea sa anterioara de a organiza o dezbatere nationala pe acest subiect.

Insa, in ciuda acestor gesturi si declaratii linistitoare, Stanishev si Kalfin au exprimat in mod clar ca au propriile lor pareri atat in ceea ce priveste situatia din Irak, cat si referitor la aderarea la Uniunea Europeana.

In timp ce parlamentul a redus numarul trupelor bulgare de la 480 la 400 de militari si a votat pentru incetarea misiunii acestora in Irak pana la sfarsitul anului curent la presiunea BSP, Stanishev a intarziat sa-si exprime in mod clar pozitia fata de detasarea trupelor bulgare.

El a declarat saptamana trecuta ca Bulgaria trebuie sa discute pe marginea acestei probleme cu partenerii internationali, adaugand ca Washington-ul nu solicitase o prelungire a mandatului trupelor bulgare.

Totusi, la sfarsitul saptamanii trecute, cand Kalfin a afirmat ca a primit o solicitare din partea autoritatilor de la Washington si Irak, ministrul de Externe si-a exprimat fatis opozitia. „Nu ar trebui sa trimitem noi trupe," a declarat acesta.

O alta contradictie a aparut saptamana trecuta cand atat premierul, cat si ministrul de Externe au catalogat drept „pripita" promisiunea fostului ministru de externe de a gazdui baze militare americane in Bulgaria.

Solomon Passy, actualul presedinte al unui comitet parlamentar de politica externa anuntase ca se vor deschide trei baze americane in Bulgaria cu un numar de 2.000 – 3.000 de ofiteri.

Totusi, Kalfin a precizat ca negocierile pe marginea acestor baze sunt inca in stare incipienta.

Presa a considerat acest lucru o surpriza, din moment ce NDSV considerase bazele militare americane drept o chestiune prioritara in perioada in care era la guvernare si discutase public acest lucru timp de doi ani.

In plus, noul guvern a semnalat ca intentioneaza sa revizuiasca abordarea procesului de obtinere a statutului de stat membru al UE, chestiune in privinta careia se considera ca se ajunsese la un consens national.

Stanishev a declarat recent ca Bulgaria trebuie sa isi apere interesele in procesul de aderare.

Iar daca Uniunea Europeana ar decide sa amane aderarea Bulgariei, aceasta hotarare ar fi „neadecvata", deoarece Sofia a facut la fel de multe precum cele zece noi state membre in ceea ce priveste procesul de aderare.

Nici una dintre aceste declaratii nu inseamna, desigur, ca guvernul condus de socialisti va recurge la schimbari categorice in ce priveste politica externa a Bulgariei, ci reflecta, mai degraba, atitudinea demodata si naiva a oficialilor fost-comunisti fata de diplomatia internationala. (Traducere de Lucian Gavril)