Peste 2,474 miliarde euro au intrat in Romania intre 4 decembrie 2004 si 4 octombrie 2005 din care o treime au mers in bugetul de stat. O binefacere, am zice. Dar nu se simte in imbunatatirea serviciilor din energie si gaze. Dimpotriva, preturi si tarife fara precedent. Nici cele 987 milioane de euro, intrate la buget, nu au o soarta mai buna.

O parte s-a topit in inundatii, iar o parte la datoria publica. Conform Legii privatizarii, banii intrati in contul companiilor - 1.487 milioane euro - ar trebui sa mearga in investitii, dezvoltarea si modernizarea acestora.

Dupa Legea de reglementare a statutului sumelor incasate din privatizari, banii intrati in Trezoreria statului ar trebui folositi in acoperirea datoriei externe.

Incercand sa aflam care este soarta celor 987 milioane euro, intrate in bugetul de stat, ne-am lovit de expresia: "Nu stim exact". Un nume titrat din Ministerul Finantelor ne-a dezvaluit modul in care ar trebui sa se cheltuie acesti bani.

"Ei intra in Trezorerie. Nu stiu cum s-au cheltuit pana acum, dar nu pot fi folositi oricum, deoarece intra pe deficit. Teoretic, nu pot fi folositi decat la achitarea datoriei externe a Romaniei. Spre exemplu, in 2005, au fost achitate rate scadente la imprumuturi luate cu 7 ani in urma", declara sursa citata.

Totusi, aceasta mai sustine ca din banii proveniti din privatizare au fost luate 20 milioane de euro - 725 miliarde lei - pentru primul val de inundatii.

O alta sursa guvernamentala ne-a declarat ca inca 200 milioane de euro provenite din privatizarea Distrigaz-Sud si Distrigaz-Nord au fost folosite tot la inundatii. La randul sau, analistul Ilie Serbanescu, considera ca banii s-au cam dus pe apa Sambetei.

"Cu toate acestea, cred ca se opereaza dupa formula impusa de FMI. Aceasta prevede ca sumele venite din privatizari sa mearga la acoperirea datoriei publice. Acum dobanzile au scazut atat de mult, incat acest procedeu nu mai este in avantajul Romaniei. Cert este ca banii din privatizari se duc, undeva, impersonal, la datoria publica", sustine Ilie Serbanescu.

987 milioane euro, la bugetul de stat

* Enel - 111 milioane euro pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea; din care 36,63 milioane euro, la buget

* OMV - 1,499 milioane euro pentru Petrom; 669 milioane euro, la buget

* Gaz de France - 311 milioane euro pentru Distrigaz-Sud; 208,37 milioane euro, la buget

* E.ON - Ruhrgaz - 303 milioane euro, pentru Distrigaz-Nord; 102,63 milioane euro, la buget

* E.ON - 100 milioane euro, pentru Electrica-Moldova; 31,4 milioane euro, la buget

* CEZ - 150 milioane euro, pentru Electrica-Oltenia; 47,4 milioane euro, la buget