"Camionul rosu-gri", o copro-ductie Serbia-Muntenegru/Slovenia/Germania, vine pe marile ecrane romanesti in data de 14 octombrie, dupa ce a fost prezentata in cadrul selectiei oficiale la TIFF 2005.

Actiunea filmului se petrece in 1991, luna iunie, in ultima zi de pace din Iugoslavia. Pe scurt, Ratko, un bosniac daltonist, fura un camion pentru o plimbare mai lunga. Intr-un alt plan, o vedem pe Suzana, o sarboaica din Belgrad, care descopera ca este insarcinata si se hotaraste sa fuga din orasul croat Dubrovnik pana cand va avorta.

Intamplarea face ca bosniacul daltonist era cat pe-aici sa dea cu masina peste sarboaica. Asa ajung cei doi la o poveste de dragoste pe fundalul unui razboi etnic.

"Camionul rosu-gri", dupa cum apreciaza regizorul debutant Srdjan Koljevic, este "un road-movie balcanic, ce se desfasoara in ultima zi a ex-Iugoslaviei, care imbina drama si comedia cu romantismul, sub forma unei povesti de dragoste neconventionale".

Pana acum, productia a fost distinsa cu numeroase premii importante (premiul publicului la Festivalul de film Montpellier 2004, premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Hessen, in 2004).

Srdjan Todorovic, actorul care-l interpreteaza pe bosniacul daltonist, a jucat in peste 20 de filme, fiind unul dintre cei mai apreciati artisti de cinema din fosta Iugoslavie ai generatiei sale ("Underground", "Pisica alba, pisica neagra", in regia lui Emir Kusturica). Jumatatea sa din film, Aleksandra Balmazovic, in rolul Suzanei, a fost aleasa vedeta slovena a anului 2005.

"Acest film, cu un caracter personal profund, ofera o imagine ironica si neobisnuita a unor probleme serioase", mai spune regizorul.