Comisarul UE pentru Justitie, Franco Frattini, a laudat-o pe Monica Macovei si l-a avertizat ieri, de la Bruxelles, pe seful CSM, Dan Lupascu. La Bucuresti, Traian Basescu acuza „iesirea furibunda" a lui Lupascu fata de ministrul Justitiei.

Abia intors din vizita intreprinsa in Romania, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a apreciat angajamentul Monicai Macovei in favoarea reformei Justitiei. El a repetat avertismentul dat la Bucuresti membrilor CSM care, pina acum, nu si-au ascuns ostilitatea fata de reformele promovate de ministrul Justitiei.

„Nu pot si nu vreau sa ma implic in dispute interne ori in dispute intre diverse institutii", a declarat Frattini.

„Ce am observat este intreaga implicare a ministrului Justitiei, Monica Macovei, in implementarea reformelor din domeniul Justitiei, adoptate deja in luna iulie. Romania a adoptat un important pachet legislativ. Acum trebuie implementat. Le-am transmis celor din CSM urmatorul mesaj: acum aveti puterea, acum de voi depinde garantarea independentei Justitiei, a judecatorilor si a procurorilor.

Principiul independentei Justitiei este o garantie, dar si o responsabilitate a CSM. Cred ca presedintele Lupascu a inteles," a spus comisarul UE pentru Justitie.

„Cred ca Romania isi va indeplini la timp obligatiile"

Aplicarea reformelor, ceruta cu insistenta de Comisia Europeana si de seful acesteia, finlandezul Olli Rehn, va fi in atentia permanenta a oficialilor de la Bruxelles.

„Raportul Comisiei Europene va sublinia importantele rezultate inregistrate deja, dar si punctele slabe. Cred ca Romania isi va indeplini obligatiile in timpul preconizat. Asta va depinde in mare masura de autoritati. Am gasit o implicare totala a ministrilor Macovei si Blaga, a premierului Tariceanu si a presedintelui Basescu.

Dar rezultatul final va depinde de capacitatea de a implica toate autoritatile din Romania, pe toti sefii din politie, graniceri si, mai ales, pe cei din punctele de trecere a frontierei", a precizat Frattini.

Lovitura Basescu

Si presedintele Romaniei l-a acuzat ieri pe Dan Lupascu de blocare a reformelor justitiei.

„Am vazut iesirea furibunda a presedintelui CSM, a domnului Lupascu, impotriva ministrului Justitiei, care a fost acuzat ca dezorganizeaza justitia, in conditiile in care eu cred ca, daca nimeni nu atinge justitia, vom continua sa fim ineficienti din acest punct de vedere", a spus Traian Basescu.

In privinta justitiei, presedintele a remarcat ironic atacurile la adresa noului sef de la anticoruptie, Daniel Morar. „Am vazut ca Morar, ministrul Macovei sint puternic atacati pentru ca schimba, scot din serviciul fostului PNA procurori care au fost atat de „competitivi", care au avut atatea „succese".