Agentia Internationala a Energiei (IEA) este de parere ca in curand Rusia va deveni principal jucator al pietei mondiale a petrolului. In opinia expertilor IEA, ritmul de crestere a productiei de titei va depinde de politica de taxe si impozite promovata de Kremlin, de darea in exploare a zacamintelor din Siberia orientala, de introducerea in circuit a noilor sisteme de transport.

Potrivit estimarilor prestigioasei institutii, in urmatorii ani, productia de petrol a Rusiei va creste cu 300.000 de barili pe zi - cu 3 procente mai mult decat volumul actual. "Exista suficiente elemente care ne indreptatesc sa afirmam ca exporturile vor spori", a estimat Dadiv Fyfe, expert IEA.

Din punctul de vedere al observatorilor occidentali, Rusia nu va reusi, cu siguranta, o crestere de 10 procente a productiei ei anuale, cum s-a intamplat in trecut, dar 3 procente sunt realizabile.

"Tensiunile generate de cazul IUKOS s-au mai stins, iar pe fondul cursului ascendent al preturilor la titei, investitiile in industria petroliera au cunoscut, la randul lor, un salt pozitiv", a adaugat Fyfe. Si, a mentionat specialistul, "daca e sa vorbim despre schimbari de prioritati in viitor, Rusia va deveni principalul pion" al acestui segment strategic al economiei mondiale.

Concluzia expertilor justifica, oarecum, ambitiile presedintelui Vladimir Putin. In ajun, la Londra, el sublinia, printre altele, rolul major al Rusiei in reglementarea preturilor la resurse energetice in Europa.

In context, liderul de la Kremlin a tinut sa aminteasca faptul ca o treime din necesarul de titei al economiilor batranului continent sunt asigurate de Rusia, "care lucreaza fie direct cu beneficiarii, fie prin intermediari".