Enigma Revolutiei va starui inca cel putin o luna, pentru cei care cred in puterea justitiei de a descoperi adevarul despre evenimentele care au marcat istoria contemporana a Romaniei.

Onorabilii justitiabili ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, ieri, amanarea rejudecarii dosarului in care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sunt acuzati de reprimarea revoltei timisorenilor.

Cei doi au primit deja, in 1999, pedepse de pana la 15 ani de detentie pentru infractiuni de omor deosebit de grav si 8 ani pentru tentativa de omor, insa fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, a sustinut, in luna martie, promovarea unui recurs in anulare, intrucat a considerat decizia ICCJ netemeinica si nelegala.

La termenul de ieri, in fata completului, s-au prezentat cei doi generali, neinsotiti de avocati. "Este bine sa se stie adevarul, chiar daca au trecut atatia ani de la Revolutie", a declarat Chitac imediat dupa ce magistratii au hotarat amanarea judecarii.

Motivele legale invocate au fost legate de aspectul procedural, Curtea afirmand lipsa de procedura in citarea a 13 parti civile si a trei parti vatamate.

In plus, pana la termenul de ieri, nu fusese desemnat inca un avocat din oficiu care sa-l reprezinte in instanta pe fostul ministru, in conditiile in care acesta renuntase, la termenul de la inceputul lunii septembrie, la maestrii care-l aparasera, sustinand ca "rezultatul a fost acelasi ca si cand nu ar fi fost aparat de nimeni". Instanta a stabilit urmatorul termen pentru 2 noiembrie.