PSD si-a dat din nou arama pe fata, dovedind ca inlocuirea lui Ion Iliescu cu Mircea Geoana nu are niciun efect in planul curatirii partidului. Ieri, liderii PSD au facut zid in jurul Rodicai Stanoiu, fostul ministru al justitiei, acordandu-i sprijin total in scandalul obtinerii pe sest a pensiei de magistrat.

Pozitia mai-marilor PSD a fost facuta publica ieri aproape simultan cu anuntul Parchetului General care aducea la cunostinta opiniei publice ca a declansat verificari pentru a stabili cum a primit Rodica Stanoiu decizia de pensionare.

„PSD protesteaza ferm impotriva masinatiunilor politice ale unor salariati ai Ministerului Justitiei care au furnizat unor ziare centrale informatia ca doamna Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei in guvernul social-democrat 2000-2004, ar fi beneficiat de o pensie ilegala ca fost magistrat", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul partidului.

PSD afirma in pozitia oficiala formulata ieri ca „doamna Rodica Stanoiu indeplinea toate criteriile legale pentru acordarea pensiei de magistrat".

Rodica, ne vedem la Parchet!

Aproape simultan cu comunicatul PSD, Parchetul General a anuntat ca Sectia de urmarire penala si criminalistica a declansat verificari in urma dezvaluirilor din „Evenimentul zilei", potrivit carora Rodica Stanoiu ar primi ilegal pensie de magistrat.

„Se vor efectua verificari punctuale pe aspectele sesizate, urmand ca, in raport de ce se va constata, sa se dispuna masurile legale. Aceste verificari au fost declansate in urma materialelor aparute in presa", ne-a declarat Simona Frolu, purtator de cuvant al Parchetului General.

„Evenimentul zilei" a relatat in editia de marti modalitatea ilegala prin care Stanoiu a devenit pensionara, obtinand o decizie care nu i se cuvenea, la numai doua luni dupa ce a devenit ministru al justitiei.

De altfel, Ministerul Justitiei a dat-o in judecata pe Rodica Stanoiu pentru obtinerea ilegala a deciziei de pensionare, cerand anularea avizului in baza caruia a obtinut decizia de pensionare, dar si anularea deciziei insasi.

Fostul ministru este acuzat ca beneficiaza de pensie de magistrat desi, cand i-a fost aprobat dosarul de iesire la pensie, nu intrunea criteriile necesare pentru aceasta incadrare, criterii reglementate de Legea 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca.

Mai exact, Stanoiu nu avea experienta de 25 de ani in magistratura pentru a se pensiona din acest post, ea fiind cadru universitar si cercetator, insa niciodata magistrat. (Emilia Sercan)

Strategie- Pavaza in jurul coruptilor

PSD are o traditie in a-si proteja membrii de partid acuzati de coruptie. Fie ca a fost vorba de Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Adrian Nastase sau chiar lideri de mai mica importanta, social-democratii au evitat sa ia o pozitie transanta de cate ori asupra acestora au planat suspiciuni de coruptie.

Strategia folosita de pesedisti a fost aceea de a poza in victime ale sistemului de justitie, mai ales ca, intamplator sau nu, dosarele penale impotriva liderilor PSD au fost deschise, in marea lor majoritate, atunci cand partidul lor s-a aflat in opozitie.

Antologica este insa scena audierii la Parchet a fostului deputat PSD Gabriel Bivolaru, acuzat de frauda bancara in valoare de 2,2 milioane de dolari. El a fost insotit la Parchet de intreaga conducere a PSD. Pana la urma, Bivolaru a fost condamnat pentru aceasta infractiune.

Atunci cand presa a publicat materiale despre implicarea fostilor ministri Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu in acte de coruptie, liderii PSD s-au ascuns dupa fomula „sunt nevinovati pana cand justitia nu stabileste contrariul". Un alt exemplu este felul in care Adrian Nastase l-a transformat pe Serban Mihailescu (poreclit de presa franceza „Mickey le Backshish") in victima a presei.

In momentul in care Mihailescu a demisionat din functia de sef al SGG, in urma scandalului „Pavalache", Nastase a explicat gestul acestuia prin „nevoia de a raspunde unor atacuri legate de subordonatii sai astfel incat sa nu afecteze credibilitatea guvernului".

Nici pana acum PSD nu a facut vreun gest prin care sa se desolidarizeze de Mihailescu, care in prezent ocupa fotoliul de senator al PSD, si nici de Hildegard Puwak, care a beneficiat ilegal de fonduri europene.

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a beneficiat si el de clementa partidului. Suspendat din PSD in urma unui raport al Curtii de Conturi care-l acuza de deturnare de fonduri, Vanghelie a redevenit membru cu drepturi depline dupa ce a castigat un nou mandat la alegerile locale.

Ramane memorabil si felul in care sefii PSD au aruncat dosarul „Hayssam" de la unii la altii ca pe un cartof fierbinte, gasindu-i in cele din urma vinovati pentru aducerea si promovarea in partid a afaceristului arab doar pe niste membri insignifianti ai filialei Bucuresti. (Oana Dobre)

SCANDALURI - De sus, legea se vede altfel

„Evenimentul zilei" a dezvaluit, de-a lungul timpului, multe dintre „matrapazlacurile" patronate de fostul ministru Rodica Stanoiu. Modalitatea in care aceasta a condus justitia a contribuit la clasarea Romaniei printre cele mai corupte tari din Europa. Potrivit declaratiei de avere, Stanoiu a parasit ministerul a mai bogata decat la investire.

Cel mai recent scandal care a adus-o in centrul atentiei publice a fost numirea ilegala a mai multor membri de marca sau apropiati ai PSD in posturi de notari publici, fara examen. Astfel, 11 persoane au primit drept de libera practica doar prin semnatura Rodicai Stanoiu, in perioada in care aceasta conducea justitia.

Printre acestia se numara chestorul Manuela Mitrea, deputat PSD si sotia lui Miron Mitrea, Florin Sandu, secretar de stat in MAI si fost sef al politiei romane, Marius Amzulescu, fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu, si Carmen Dumitriu, fost deputat PSD de Vrancea.

Trei ordine care nu-si facusera efectul au fost revocate de actualul ministru al justitiei, iar ceilalti notari ilegali au fost actionati in justitie pentru anularea acestora.

Cercetata penal

Rodica Stanoiu a inceput sa aiba probleme cu legea anul acesta, cand a fost inceputa urmarirea penala in dosarul stenogramelor PSD, sub acuzatia de trafic de influenta. Un alt scandal rasunator in care a fost implicata a fost legat de vanzarea casei sale din Filiasi catre SNP Petrom, pentru „modesta" suma de 100.000 USD.

Fostul ministru si-a terminat mandatul cu 190.000 euro in cont, opt hectare de padure si un autoturism Audi. Un raport al Curtii de Conturi, publicat anul acesta de EVZ, indica faptul ca Rodica Stanoiu a incalcat legea pentru a pune mana pe un credit extern de 34 milioane euro, destinat renovarii Palatului de Justitie.

Creditul a fost contractat in baza unei hotarari de guvern aprobate de Adrian Nastase si a unei note semnate de Rodica Stanoiu si avizate de Mihai Tanasescu si Miron Mitrea. ( Andi Laslau)

Dezastru pentru independenta justitiei

Sub guvernarea PSD, imixtiunea politica in treburile magistratilor a crescut alarmant, iar Rodica Stanoiu a reusit sa devina „franarul" justitei romanesti. Alaturi de Tanase Joita, fostul procuror general, ministrul PSD al justitiei a girat instrumentarea mai multor dosare, inclusiv ale unor fosti procurori considerati incomozi.

EVZ a relatat o serie de cazuri grave, care demonstreaza modul in care s-a incalcat separatia puterilor in stat:

> Afacerea „Armaghedon II", in care procuratura i-a retinut pe Mugur Ciuvica si Ovidiu Iane, persoane acuzate ca l-ar fi defaimat pe internet pe Adrian Nastase

> Ovidiu Budusan, fostul procuror-sef al anchetelor speciale care a investigat dosarele clientelei PDSR, a fost anchetat administrativ

> Cazul „Mocuta", fost sef al anchetelor speciale, anchetat dupa cercetarea unor cazuri celebre precum Temesan, Bancorex, Miron Cozma, Fane Capatana

> Alexandru Lele, procuror din Oradea, anchetat dupa ce a avut curajul sa declare ca „premierul Nastase a intrat cu bocancii in anchetele penale"

> Cristian Panait, unul dintre procurorii care l-au anchetat pe Lele, a refuzat comanda politica si s-a sinucis.

(Emilia Sercan, Oana Dobre, Andi Laslau)