Ieri, pe la ora 13, ajunge in redactii comunicatul de presa despre greva foamei declansata de director. Are antetul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, cu stema Romaniei si forul tutelar: Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

In comunicat, directorul, Aurel Teodorescu, anunta ca a intrat in greva foamei de la ora 8.00 si ca-si va continua activitatea conform atributiilor, atat timp cat starea de sanatate ii va permite.

„Consider ca este util sa adopt aceasta forma in primul rand pentru a protesta si de a atrage atentia opiniei publice asupra modului defectuos, complice, in care autoritatile romane si spaniole sesizate mai bine de un an si sapte luni despre fapte ce contravin reglementarilor legale in materie de migratie in scop de munca,

si fata de care nu s-au intreprins masuri corespunzatoare pentru a fi clarificate si puse in limita legii", scrie directorul. (Caterina Nicolae) Incercam sa aflam care autoritati romane sunt vinovate, atat timp cat de migratia fortei de munca din si inspre Romania se ocupa chiar Oficiul pe care il conduce.

Directorul nu da relatii prin telefon, asa ca ne programam la un interviu. Coada ca la Maglavit. Este prima oara cand un demnitar intra in greva foamei.

Fata in fata, ne spune ca a sesizat inca de acum un an si opt luni Parchetul asupra a 13 persoane fizice, reprezentanti ai unor angajatori spanioli, care sunt „mangaiate de Ambasada Spaniei", nu intelege de ce. In opinia lui, cei 13 se fac vinovati de medierea ilegala a unor contracte de munca.

In plus, intocmesc dosare de viza, incaseaza taxe si retin pasapoartele romanilor care vor sa plece la munca in Spania, fara a fi autorizati sa faca aceste lucruri. Este vorba de asa-numitele contracte nominale.

Cand un muncitor roman pleaca pentru prima data in Spania, este selectat de catre angajatorul spaniol la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. Contractul pe care il semneaza se numeste contract generic.

Daca reuseste sa se faca remarcat de patron si acesta doreste sa-l angajeze si anul viitor, ii trimite un contract nominal. Nu poate sa plece altcineva in locul muncitorului preferat de spaniol.

In timp, numarul contractelor nominale a ajuns sa fie de doua ori mai mare decat cel al contractelor generice venite din Spania, iar Oficiul pentru Migratii a pierdut controlul asupra lor. Angajatorii le trimit celor 13 persoane incriminate de Teodorescu, iar acestea au obligatia sa caute destinatarii prin toata tara.

Directorul Oficiului sustine ca incalca astfel acordul semnat intre Guvernul roman si cel spaniol. conform caruia numai Oficiul poate face recrutarea fortei de munca. Oficialii Ambasadei Spaniei nu s-au sinchisit de potopul de reclamatii.

Probabil, stiu mai multe despre relatiile dintre Oficiu si angajatorii spanioli decat povesteste Teodorescu.

De pilda, in martie, unul din patronatele fermierilor din sudul Spaniei, Freshuelva, a primit o adresa semnata de Aurel Teodorescu, prin care era informat ca Oficiul nu le mai trimite muncitorii prin firma asupra careia se intelesesera.

A gasit o alta, mai serioasa, care nu va avea probleme la granita – SC Cabinet de Asistenta Juridica Holeiciuc SRL. Scrisoarea nu lasa loc de negociere – „Reprezentantul legal al acestei firme va va contacta telefonic de urgenta, pentru a stabili data si locul sosirii muncitorilor.

Impreuna veti stabili si detaliile in ceea ce priveste costul transportului pe care il va plati angajatorul in functie de oferta trimisa, precum si alte detalii".

Intrebat cum a pescuit o firma de transport atat de cunoscuta, Teodorescu s-a ambalat: „Serviciul de Consultanta Juridica este ghimpele din sufletul unor patroni din Huelva care isi permit sa-si bata joc de muncitorii romani incheind un contract de monopol cu firma Atlassib".

El jura ca totusi n-a semnat niciodata vreo adresa prin care sa bage Holeiciucul pe gatul angajatorilor spanioli.