Publicarea in Monitorul Oficial a Ghidului pentru cetatenii romani care calatoresc in strainatate intarzie. Intre timp, reprezentantii Ministerului de Interne se intrec in explicatii, motivand introducerea unor reglementari care, in loc sa combata un fenomen criminal, acuza o intreaga natiune si o pedepseste din oficiu.

Jurnalul National i-a adresat ministrului Vasile Blaga un set de intrebari legate de aceste masuri ce ating, pana la urma, demnitatea a mai mult de 20 de milioane de romani.

1. Care a fost motivatia introducerii reglementarilor din "ghidul" destinat cetatenilor romani care calatoresc in strainatate?

2. Care au fost criteriile de elaborare a "ghidului"?

3. Ati invocat un asa-zis "Manual Comun Schengen". Este vorba despre un document public? A fost acesta tradus si pus la indemana cetatenilor romani?

4. Din ce motive "ghidul", care trebuia sa intre in vigoare la 1 octombrie 2005, nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial?

5. De ce nu a ales Ministerul de Interne sa gaseasca solutii pentru combaterea unei minoritati cu tendinte infractionale, alegand sa pedepseasca majoritatea?

6. Chestorul Vasile Motoc, adjunctul inspectorului-sef al Politiei de Frontiera, a sugerat, generalizand, ca introducerea "ghidului" este o incercare de disciplinare a romanilor; considerati ca responsabilitatea pentru "disciplinarea" unei natiuni, intr-un stat de drept, revine Ministerului de Interne?

"Este mai rau decat era inainte de deschiderea granitelor. Atunci cel putin luam o viza valabila timp de un an. Acum, reglementarile sunt neclare si nu stim pe ce perioada de timp este valabil Certificatul Constatator, care se obtine de la Registrul Comertului", comenteaza Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Ionescu invoca si birocratia pe care o implica trimiterea unui angajat intr-o tara din Uniunea Europeana: "Un salariat are nevoie, pe langa Certificatul Constatator, si de o imputernicire de la patron", spune Ionescu.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, sustine ca actualele reglementari, desi acceptabile prin nivelul sumelor solicitate de Registrul Comertului pentru eliberarea Certificatului Constatator (circa 300.000 de lei vechi), prezinta un alt impediment: "Este acceptabil cu conditia ca Registrul Comertului sa elibereze hartiile pe loc, iar acestea sa fie valabile un an".

BAZA DE DATE. Ministerul Administratiei si Internelor continua sa ofere justificari pentru elaborarea ghidului care a iritat opinia publica. Intre acestea se numara cifre extrase din baza de date a nou-infiintatului Serviciu pentru Combaterea infractiunilor savarsite in strainatate.

Peste 6.000 de cetateni romani au fost condamnati in spatiul comunitar, de la inceputul acestui an, "majoritatea pentru sedere ilegala", a explicat comisarul Liliana Simion, seful Serviciului. Comisarul a apreciat ca, in ultima perioada, in Germania si Austria s-au intensificat spargerile de banci, bancomate si locuinte, comise de cetateni romani. Dintre cei retrimisi in tara, 600 sunt minori, indica statisticile.

ROMANII COMENTEAZA "MANUALUL DISCIPLINARII"

Elena: Consider aceste norme umilitoare si inutile: tarile de destinatie trebuie sa se protejeze de eventuali indezirabili, nicidecum sa transformam 20 de milioane de romani in "suspecti de serviciu". Asa-zisele masuri privind combaterea migratiei ilegale nu sunt decat un exces de birocratie care ii transforma pe concetatenii nostri in "europeni de rang inferior".

Marilena Iacobescu: "Incep sa ma ingrozesc vazand ca iar avem nevoie de invitatii, scrisori si alte documente pentru a vizita alte tari. Acest lucru nu face decat sa creasca coruptia in vami si fiti sigur ca samsarii vor trece la fel ca si pana acum. Muncim normal si pentru aceasta doresc sa ma plimb unde vreau eu cu masina mea personala, cum am mai facut-o.

Ne-am rezervat camera, prin Internet, fara a plati nimic – ceea ce arata ca patronul hotelului a fost de incredere si noi la fel. Astfel am colindat toata Europa, cu escale pe traseu.

Cum mai plecam in vacanta, daca nu avem pe nimeni afara sa ne faca invitatie? Si chiar daca avem, nu este nimeni obligat sa umble pentru noi! Credeti ca smecherii nu vor gasi solutii? Vor cumpara de la agentie un bilet pentru un sejur de trei zile si vor pleca cu lunile la furat sau alte potlogarii"

Anonim: "Nu sunteti pusi in frunte sa ne dati lectii si sa ne educati! Sunteti pusi acolo sa ne raspundeti la doleante, sa ne reprezentati! Domnule presedinte! Eu, om din popor, votant, persoana pe care o reprezentati, va rog sa luati o decizie vizavi de prostiile la care s-au gandit cei care lucreaza «pentru binele nostru»! Adevaratele probleme ale societatii sunt lasate de izbeliste!"

(Andreea Cascaval, Daniela Ivan)