Nicolae Margineanu, Stere Gulea, Sinisa Dragin si Florin Iepan vor primi bani pentru filme, in urma contestatiilor la concursul de proiecte cinematografice finantate de stat.

Din 20 de cineasti care au contestat rezultatele sesiunii din vara a concursului organizat de Centrul National al Cinematografiei, comisia de selectie a decis sa primeasca finantare numai sapte.

Cele 20 de miliarde de lei vechi din Fondul cinematografic vor fi impartite astfel: filme de lungmetraj de fictiune - „Povestea unui secol" (scenariul Radu Aneste, regia Adrian Popovici, 4,3 miliarde de lei vechi), „Schimb valutar" (scenariul Tudor Voican, regia Nicolae Margineanu, 3,5 miliarde), „Daca bobul nu moare" (scenariul Sinisa Dragin, regia Sinisa Dragin, 4,3 miliarde), „Weekend cu mama"

(scenariul Cristian Mungiu/Stere Gulea, regia Stere Gulea - foto -, 3,5 miliarde); film de lungmetraj documentar - „Bella Lugosi" (scenariul si regia Florin Iepan, un miliard); film de debut lungmetraj de fictiune - „Europolis" (scenariul si regia Corneliu Gheorghita, 3 miliarde); film de scurtmetraj documentar - „Memoria victimelor" (scenariul si regia Sorin Iliesiu, 400 de milioane de lei vechi).

Despre modul de acordare a banilor, Tudorel Urian, consilier in Ministerul Culturii, afirma: „Am fi putut sa ridicam pragul foarte sus, sa dam bani pentru unul sau doua filme, dar am incercat o optiune mai larga, ca la lungmetraj de fictiune sa selectam proiectele care au obtinut mai mult de 50 de puncte".

Proiectele acceptate in urma contestatiilor vor primi mai putini bani decit cele care au cistigat concursul din vara. Atunci, creditele rambursabile fara dobinda alocate pentru lungmetraj au fost cuprinse intre 4,5 miliarde de lei vechi si 10 miliarde de lei vechi.

CNC va organiza sesiunea a doua de concurs in jurul datei de 15 octombrie, in care va aloca 60 de miliarde de lei vechi, dupa cum a declarat Decebal Mitulescu, directorul institutiei.