Maine seara, de la ora 17.00, nationala Romaniei joaca in Finlanda un meci decisiv pentru calificarea la turneul final al CM de anul viitor, dar meciul acesta este important numai pentru noi, nu si pentru finlandezi. Din punctul de vedere al finlandezului pasionat de sport, fotbalul vine, intotdeauna, pe locul doi. Dupa hochei.

Asta si pentru ca Finlanda are un campionat foarte puternic, are o nationala de top mondial si foarte multi jucatori care evolueaza in celebrul NHL, Campionatul Nord-American de Hochei pe Gheata. Cu o asemenea concurenta, ii este greu fotbalului sa-si faca loc in paginile ziarelor locale. Pana ieri, nu reusise.

Practic, in nici una dintre publicatiile importante din Finlanda nu se scrie un rand despre meciul de fotbal de maine, dar gasesti zeci de informatii despre derby-ul etapei in campionatul finlandez de hochei, Helsinky IFK - Karpat, disputat aseara, sau despre campionatul de baschet si despre Formula 1.

De altfel, nici pe site-ul Federatiei Finlandeze de Fotbal nu gasesti mai multe date despre meci, dar poti afla ca cel mai ieftin bilet costa 20 de euro, iar cel mai scump – intre 55 si 70 de euro. La prima impresie, poate parea un pret mare, dar in Finlanda totul este scump.

1,40 euro, un litru de benzina

Litrul de benzina, ca sa incepem cu ce ne doare pe noi in aceste zile, costa in Finlanda 1,40 euro, spre deosebire de Romania unde s-a oprit in jurul valorii de un euro.

Mancarea este, si ea, mult mai scumpa decat in Romania, un meniu la McDonald’s ajungand si la noua euro, o cutie de Coca-Cola, un euro si jumatate, iar un kilogram de cartofi noi, aproape 3 euro. Nu exista nimic in Finlanda care sa se compare, la pret, cu Romania, dar nici salariile nu sunt asemanatoare.

In Finlanda, o tara cu 5,2 milioane de locuitori, salariul mediu pe economie se invarte in jurul a 1.500 de euro, nimic neobisnuit daca ne gandim ca Produsul Intern Brut pe cap de finlandez este de 29.000 de dolari pe an, fata de cei numai 7.700 de dolari in Romania.

Dar nu numai la salarii si la puterea de cumparare stau mult mai bine decat noi finlandezii, ci si la tehnologie. Astfel, aici exista cate un telefon mobil pentru fiecare finlandez, noi avem un telefon mobil la trei oameni.

Peste 60% din populatia Finlandei are acces permanent la internet, fata de 15-18 la suta in Romania, iar exemplele de acest fel ar putea continua.