Virusul „Gripei Spaniole" care a ucis in 1918 intre 20 si 40 de milioane de oameni a fost recreat in laborator de doua echipe de cercetatori americani. Virusul s-a raspindit in 1918 cu o viteza uimitoare, ucigind foarte rapid, in special pe cei tineri si sanatosi. Cel mai ucigas virus din istoria omenirii este la origine o gripa aviara ce a trecut direct la om.

Descoperirea creste ingrijorarile privitoare la actualul virus al gripei aviare, H5N1, care a ucis 60 de persoane in Asia. Pina acum, virusul a fost contractat direct de la pasari si s-a transmis greu de la om la om. George W.

Bush i-a chemat pe sefii celor mai mari companii producatoare de vaccinuri sa se intilneasca astazi la Casa Alba, pentru a discuta despre pregatirea in cazul unei pandemii, informeaza „The New York Times". Invierea virusului ucigas in laborator, pornind de la mostre de tesut de la victimele sale, a suscitat dezbateri importante in rindul oamenilor de stiinta.

„Exista riscul eliberarii accidentale a virusului din laborator; exista si riscul eliberarii deliberate a virusului", crede Richard H. Ebright, biolog molecular la Rutgers, citat de „The New York Times".