Romania a atras, in 2004, investitii straine directe (ISD) de 5,1 miliarde dolari, ocupand locul al doilea, dupa Federatia Rusa, in regiunea Europei de Sud-Est si a statelor membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI), dar devansand noi membri ai Uniunii Europene, precum Ungaria si Cehia.

Potrivit ultimului Raport Mondial al Investitiilor realizat de UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare), prezentat ieri, la Bucuresti, proiectele noi de investitii din industria constructoare de masini si servicii (de tip greenfield), precum si fondurile obtinute din privatizarile din domeniul energetic, petrolier si cel al gazelor (PETROM, Distrigaz Nord si Sud) au sustinut cresterea cu peste 116% a fluxurilor de ISD din Romania.

Vanzarea petrolului a umflat statisticile.

Analistii economici au pareri diferite: o parte cred ca Romania a atins un nivel record de capital strain in 2004 si este atractiva inca pentru investitorii straini , dupa cresterea cu 29,8% a ISD in primele sapte luni din 2005 (sursa : Agentia Romane pentru Investitii Straine - ARIS).

Practic, cu cei 5,1 miliarde dolari, Romania a avut un sold de 18 miliarde dolari la sfarsitul anului 2004, comparativ cu Ungaria, cu 4,1 miliarde dolari investiti anul trecut si un sold de peste 60 miliarde dolari.

Romania si Bulgaria au atras peste 70% din cei 35 miliarde dolari investiti in 2004 in Europa de Sud-Est si CSI, situatie ce se inscrie in tendinta de crestere, pentru al patrulea an consecutiv, a fluxurilor de ISD in regiune. "Romania este inca departe de nivelul din Europa Centrala, din punct de vedere al stocurilor de investitii pe locuitor", considera analistul economic Daniel Daianu.

"Investitiile straine directe vor continua sa creasca in Europa de Sud-Est si in CSI, mai ales datorita salariilor foarte competitive si se vor indrepta spre tarile care dispun de resurse de materii prime si energie", considera Soknan Han Jung, coordonator rezident ONU in Romania.

"Adevarata competitie incepe insa dupa finalizarea privatizarilor, in momentul in care vom avea doar achizitii si fuziuni", crede Florin Bonciu, profesor universitar, fost director-consilier la Agentia Romana de Dezvoltare.