Francezii grupului Veolia, aflati in conducerea Apa Nova, au inregistrat pana acum profituri de neimaginat, dovedind ca se descurca excelent in Romania, tara „coruptiei fara corupti".

Dincolo de gesturile oficiale ale directorului Andreas Baude sau de declaratiile emfatice ale reprezentantei Veolia, Giovana Soare, se ascund miscari foarte precise. Oameni platiti cu sume la care foarte multi dintre cetatenii europeni nici nu viseaza, angajatii francezilor in Romania fac totul pentru a sluji alte interese decat cele publice.

Mai nou, surse apropiate celor de la Veolia ne-au declarat ca Apa Nova isi pregateste artileria grea – fonduri si energii umane – pentru refacerea imaginii, distrusa de ultimele inundatii. Pana una-alta, ei se bazeaza pe suportul unor apropiati ai celor din conducerea Primariei Capitalei care ocupa functii-cheie.

Un astfel de personaj, obedient firmei franceze, este Valentin Stanescu, seful Directiei Utilitati Publice a Primariei Capitalei, care a devenit, nu intamplator si nu pe bani putini, membru in consiliul de administratie al Apa Nova.

Enervat ca anumiti functionari, marunti, dar corecti, nu-l lasa sa-si faca jocurile, directorul Andreas Baude i-a trimis, in luna iulie, lui Stanescu, omul sau din consiliul de administratie si din Primaria Capitalei, o adresa prin care ii transmite sa nu mai lase pe altii din primarie sa ii

trimita acte la care nu poate raspunde oficial: „Din preocuparea de a ameliora modul de tratare a solicitarilor, va solicitam ca pe viitor sa semnati, in calitatea dumneavoastra de Director General al Utilitatilor Publice, toata corespondenta oficiala care este provine (sic! – n.r.) de la serviciile dvs."

Totodata, legaturile subterane dintre francezi, directorul Veolia Romania, Costin Berevoianu (fost director RGAB si artizan al contractului de concesiune), si actualii responsabili ai municipalitatii reies si din alte documente si fapte.

De exemplu, directorul din Primaria Capitalei care ar trebui sa supravegheze activitatea in domeniu, Stefan Agache, a fost acum cativa ani in Franta, la Paris. Nu ar fi nimic deosebit, daca omul ar fi fost ca turist sau ar fi fost in interes de serviciu, pe banii primariei. Dar, nu! Agache si-a luat concediu.

„Ce daca? Nu eram director in primarie? Nu trebuia sa vad cum functioneaza sistemul la el acasa? Si ca nu am fost pe banii statului cu atat mai bine!", raspunde directorul, fara a spune cum s-a descurcat la Paris cu salariul de bugetar.

Pe de alta parte, Apa Nova a actionat atat politic, cat si prin oameni platiti, pentru a anula reglementarile care permiteau amendarea societatii.

Va mai amintiti, desigur, tumultuosul an 2001, cand Basescu ataca intr-o veselie hotararile consilierilor majoritari ai PSD, pentru a le anula si a dizolva astfel consiliul municipal, cand consilierul pesedist Doru Giugula era membru in consiliul de administratie al Apa Nova, iar Costin Berevoianu se pregatea sa plece de la PNL la PSD.

Atunci, consilierii au adoptat o hotarare care a scapat, surprinzator, de ochiul ager al lui Basescu: cea cu numarul 153 din 23 august 2001.

Prin aceasta decizie, pesedistii au modificat, practic, o prevedere a contractului de concesiune, care stabilea ca Apa Nova va fi amendata de specialistii ARBAC (Agentia de reglementare a serviciilor de apa si canalizare Bucuresti).

Prin decizia pesedistilor, cel care urma sa amendeze firma romano-franceza era Consiliul general, partener contractual al firmei. Desi era ilegala, nici francezii nu au anulat-o in instanta, asa cum au facut – extrem de usor – cu amenda de 100.000 de euro, data de Consiliul general.

Acum, primarul general Adriean Videanu, ghidonat prin diverse parghii tot de interesele francezilor, vrea sa amendeze el Apa Nova, impunand in acest sens o hotarare de consiliu (la fel de proasta, pentru ca primarul, ca si consiliul, este ales si reprezinta, teoretic, interesele bucurestenilor).

Asta, in timp ce la secretariatul consiliului zace de aproape un an de zile un proiect de hotarare care i-ar reda institutiei independente ARBAC dreptul de a amenda firma.

Ba chiar anumiti functionari si chiar consilieri ai Aliantei, care au incercat sa promoveze acest proiect prafuit, au fost apostrofati de lideri politici ai PD, riscandu-si cariera politica.

Si pentru ca tabloul actelor desfasurate de francezi pe teritoriul Romaniei sa fie complet, bucurestenii mai trebuie sa stie ca Dalkia - sora veoliana, pe energie termica, a Apa Nova - se pregateste sa preia atat centralele termoelectrice ale Capitalei, cat si – culmea! – RADET.

Poate ca n-ar fi rau ca serviciile de informatii, atat de apreciate de presedintele Traian Basescu, sa se implice mai mult in verificarea activitatii strainilor si din punct de vedere penal.

Pentru ca, de exemplu, Consiliul municipal poate cere schimbarea din functie a directorului Apa Nova, oricare ar fi el, daca e dovedit cu inselaciune, e implicat in acte de coruptie sau alte fapte penale.