Premierul francez Dominique de Villepin considera ca Romania a facut progrese foarte mari in problema justitiei iar raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, apreciaza progresele inregistrate de autoritatile de la Bucuresti pe calea integrarii.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit la Paris asigurari ca Senatul Frantei va declansa procedura de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE imediat dupa publicarea raportului de tara, la 25 octombrie.

Premierul francez Dominique de Villepin considera ca Romania a facut progrese foarte mari in problema justitiei si a promis tarii noastre sprijin pentru elaborarea unei legislatii adecvate in domeniul controlului frontierelor. Calin Popescu Tariceanu l-a asigurat pe omologul francez ca Romania isi va respecta toate angajamentele asumate in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana.

Raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, a apreciat ca progresele inregistrate de autoritatile de la Bucuresti pe calea integrarii sunt reale: "Avem acelasi obiectiv, sa facem in asa fel incat Romania sa adere la 1 ianuarie 2007. Cred ca lucrurile sunt pe calea cea buna.

Progresele sunt reale si cred ca in doua etape, in noiembrie si in aprilie, vom sti sa gasim mijloacele prin care Romania sa se poata integra la 1 ianuarie 2007", a declarat Pierre Moscovici.

Pierre Moscovici considera ca subiectele pentru care ar putea fi activata clauza de salvgardare sunt pe care sa fie rezolvate.

In vizita in Franta, primul ministru roman incearca sa convinga autoritatile franceze sa ratifice tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in 1 ianuarie 2007. Inainte de votul in Adunarea Nationala, 4 deputati francezi vor veni la Bucuresti sa vada situatia reala din tara.

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a spus ieri ca Romania a facut progrese si este posibila aderarea Romaniei la Uniune in 2007, fara clauza de salvgardare. Acest lucru este posibil, cu atat mai mult cu cat, potrivit unor informatii preliminare, raportul Comisiei ar putea propune dezactivarea clauzei de salvgardare pentru doua domenii: justitie si concurenta.

Din delegatia care il insoteste pe primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu in vizita sa in Franta fac parte ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, ministru delegat pentru comert, Iuliu Winkler.