Companiile straine care vor sa investeasca in Romania trebuie sa munceasca mult pentru a-si gasi parteneri de incredere si consiliere juridica puternica si trebuie sa cerceteze piata foarte bine inainte de investi in Romania, a declarat pentru Rompres consilierul economic al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, John Rodgers.

"Situatia economica se imbunatateste rapid, exista un dinamism in tara si in regiune, dar noi avertizam companiile care doresc sa investeasca aici ca, in prezent, conditiile sunt inca foarte diferite de cele din vestul Europei", a explicat Rodgers.

In opinia oficialului american, exista o lipsa de "competenta judecatoreasca, impartialitate si intelegere a ceea ce inseamna piata libera, in randul judecatorilor".

"In orice tara din lume, stabilitatea politica si predictibilitatea cadrului juridic sunt conditii esentiale pentru rezultate stabile ale investitiilor intr-o economie", a adaugat Rodgers. Acesta considera ca stabilitatea politica a Romaniei este bine dovedita, insa ''sistemul legislativ si transparenta reprezinta inca probleme''.

"Mai exista inca surprize in ceea ce priveste modul in care guvernul face legi. Acesta situatie s-a imbunatatit intrucatva, dar mai sunt multe de facut", a mentionat reprezentantul ambasadei SUA.

Delicventii economici opereaza fara consecinte

Acesta considera ca investitorii corecti sunt dezavantajati, iar "delicventii economici opereaza inca aici parca fara consecinte, iar acest lucru atenueaza prestigiul international al Romaniei si ii pateaza reputatia in domeniul afacerilor".

In privinta exportatorilor americani care doresc sa introduca produsele in Romania, oficialul american este de parere ca "acestia au nevoie de o mai buna functionare a serviciilor cu clientii si o mai buna infrastructura de transport pentru a-si livra produsele si serviciile in timp util".

Cat despre companiile americane care cauta sa intre in Romania, acesta este de parere ca sunt necesare birouri de consiliere. "Cu cat dureaza mai mult sa faca o oferta, cu atat mai multe exista sanse ca investitiile sa se indrepte catre alta parte, luand cu ele toate oportunitatile de angajare si know-how-ul", a subliniat John Rodgers.