Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) si seful acesteia, egipteanul Mohamed El Baradei, au cistigat premiul Nobel pentru Pace pe anul 2005. El Baradei va imparti premiul cu Agentia, conform The Washington Post.

El Baradei a fost unul dintre opozantii SUA in privinta razboiului din Irak.

Cistigatorul a fost ales din aproape 200 de nominalizati, fiind anuntat de presedintele comitetului de acordare, Ole Danbold Mjos.

Contracandidatii

Printre ceilalti contra-candidati cu sanse la obtinerea premiului s-au numarat finlandezul Martti Ahtissari - un mediator pentru pace extrem de influent, Senji Yamaguchi - activist anti-nuclear si supravietuitor al bombardamentelor de la Nagasaki, precum si cintaretul Bono, un cunoscut activist pentru pace si solidaritate cu tarile din lumea a treia.

De ce AIEA

Distinctia a fost acordata pentru eforturile privind limitarea proliferarii armelor nucleare in tari precum Irak, Iran sau Coreea de Nord.

Inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica fac in jur de 3.000 de vizite pe an la peste 900 de instalatii nucleare din intreaga lume.

Sarcina lor este sa verifice rapoartele oficiale privind activitatile desfasurate in respectivele instalatii, sa faca teste asupra mediului si sa caute eventuale dovezi ca materiale nucleare sunt folosite in scopuri militare.

Cine este El Baradei

El Baradei este director general al AIEA din decembrie 1997, fiind reales in 2001. Agentia este o institutie a ONU. El Baradei a lucrat in cadrul AIEA inca din 1984, detinind o serie de pozitii de conducere.

Cistigatorul premiului Nobel s-a nascut la Cairo, in 1942, si este doctor in drept al Universitatii din Cairo. Cariera sa in diplomatie a inceput in 1964, dupa care s-a specializat in domeniul pacii si securitatii si al controlului armamentului.

El Baradei s-a remarcat prin eforturile extraordinare pentru pastrarea pacii in crize precum cea nord-coreeana si cea iraniana.