Desi tind sa fie satisfacuti de modul lor de viata in prezent si sunt relativ optimisti in privinta viitorului, europenii sunt ingrijorati de situatia economica si de somajul din propriile tari, releva ultimul eurobarometru lansat de Comisia Europeana.

Somajul este privit de majoritatea europenilor ca una dintre cele doua probleme majore cu care se confrunta tara lor in present. Cele mai ridicate procente privitor la problema somajului se constata in Germania (81%) si Polonia (78%). De asemenea, scoruri inalte se remarca si in Franta (67%), Portugalia (64%), Grecia (64%) si Austria (63%).

In tarile care in prezent nu apartin Uniunii Europene, somajul a fost identificat ca problema majora in Croatia (76%) si Turcia (72%).

La polul opus, doar unul din zece respondenti vede in somaj principala problema a tarii lor, in present, in Marea Britanie (11%) si Irlanda (9%).

Situatia economica este vazuta ca principala problema la nivel national, in tari precum Croatia (51%), Germania (42%), Grecia (42%), Malta (42%), Portugalia (42%) si Olanda (40%).

Ca si in cazul somajului, britanicii (8%) si irlandezii (5%) s-au aratat cel mai putin ingrijorati de situatia economica.

Principala problema cu care cred romanii ca se confrunta tara in prezent este situatia economica, un procent destul de ridicat de 46% semnaland acest lucru. Doar 23% dintre romani vad in somaj principala problema a tarii in momentul de fata.

Spre deosebire de noi, in Bulgaria, 57% dintre respondenti au identificat somajul ca principala problema a tarii lor, situatia economica fiind trecuta pe locul doi cu doar 39%.

Datele culese in perioada mai – iunie 2005 si facute publice in septembrie reprezinta varianta completa a eurobarometrului de toamna. Studiul acopera 30 de tari printre care si tarile in curs de aderare (Romania si Bulgaria), dar si tarile candidate (Turcia si Croatia).