De la 1 ianuarie cetatenii romani care doresc sa stea in Ungaria mai mult de 90 de zile ar putea avea nevoie de vize. Vizele ar putea fi acordate pe criterii etnice.

Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Irina Comaroschi, a primit miercuri, 5 octombrie 2005, Nota Verbala a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Ungare, prin care se anunta intentia autoritatilor ungare de a introduce, incepand cu 1 ianuarie 2006, sistemul de vize nationale care vor permite sederea pe teritoriul Ungariei pentru perioade ce depasesc 90 zile.

Maghiarii si-au reafirmat disponibilitatea de a avea consultari cu statele vecine, inainte de concretizarea aspectelor tehnice privind adoptarea masurii, si au transmis asigurari ca acordarea vizelor nationale va respecta normele si practicile europene in materie de vize.

Ministerul Afacerilor Externe este deschis discutiilor cu partenerii ungari privind problematica vizelor si considera, pe baza informatiilor transmise pana in prezent si pornind de la principiile subliniate expres de partea ungara, ca masura va respecta principiul nediscriminarii pe criterii etnice, aplicandu-se in mod unitar tuturor solicitantilor de vize. (MAE)

Ungaria si-a manifestat in repetate randuri intentia de a facilita accesul pe teritoriul sau al etnicilor maghiari din tarile vecine. Incercarea de a impune carti de identitate sau "legitimatii de maghiar" s-a lovit de opozitia vehementa a acestor tari. Planul nu a fost abandonat in totalitate la Budapesta.

In decembrie 2004, un referendum in care se punea problema acordarii cetateniei maghiare celor 2,5 milioane de etnici ungari din tarile vecine a esuat din cauza prezentei scazute la vot.

De la 1 ianuarie 2006, aceasta "viza nationala" va fi disponibila la 9 ambasade si consulate (din Ucraina, Serbia-Muntenegru, Romania si Croatia). Va fi gratuita si ii va permite detinatorului sa intre in Ungaria in mod repetat si sa stea acolo pe o perioada mai mare de trei luni. Totusi, aceasta viza nu va conferi si drept de munca.

Inca nu este clar pe ce criterii va fi acordata viza, iar in cazul in care ar fi vorba de criterii etnice, care ar fi dovada apartenentei la o etnie.

Desi viza pare sa se bazeze pe criterii discriminatorii, autoritatile de la Budapesta spun ca planul a fost aprobat de Bruxelles.