Cancerul de col uterin ar putea fi prevenit in proportie de 100% odata cu lansarea pe piata a unui vaccin impotriva virusului papilloma. Cunoscut si sub numele de HPV, virusul provoaca in 70 la suta din cazuri cancer de col uterin si alte afectiuni adiacente.

Vaccinul miraculos a fost deja testat in 13 tari cu rezultate extraordinare, afirma compania producatoare.

Compania producatoare a efectuat teste pe 12 mii de femei, cu varste cuprinse intre 16 si 23 de ani, din 13 tari. Jumatate dintre ele au fost vaccinate in 3 etape, timp de 6 luni, in timp ce cealalta jumatate din subiecti a primit un vaccin placebo.

Monitorizarea efectelor testului a durat 2 ani, timp in care s-a observat ca vaccinul are efect impotriva a doua tulpini ale virusului uman papilloma si are o eficienta de suta la suta in prevenirea leziunilor pre-canceroase.

Incurajata de rezultatele testelor, compania producatoare a vaccinului intentioneaza sa obtina licenta pentru comercializarea sa pana la sfarsitul anului.

Specialistii estimeaza ca ar putea deveni cel mai bine vandut medicament impotriva cancerului. Cancerul cervical afecteaza aproape jumatate de milion de femei anual doar in Marea Britanie si peste 33 de mii in Europa.

Rata de mortalitate este de peste jumatate din numarul bolnavelor in Europa, ceea ce situeaza cancerul de col uterin pe locul doi al cauzelor de mortalitate dupa cancerul de san.