"In Vama exista trei grupuri de interese", a declarat Mugur Ciuvica, presedintele Centrului de Investigatii Politice, in emisiunea Romania la Raport, realizata de Andreea Pora la Radio Mix.

"Acolo exista un grup facut in facut in jurul lui Dinu Gheorghe, cu legaturi spre Adrian Nastase. Actualul grup e constituit in jurul domnului Radu Rusanu si, surprinzator, in jurul celebrului general SRI, iesit la pensie de cateva luni, Johny Popescu. Toti au lucrat in Cooperatie pe vremea lui Ceausescu si, ulterior, o parte si-au inceput activitatea in vami", a afirmat Mugur Ciuvica.

El a mentionat ca si acum exista conflicte de interese si incompatibilitati in conducerea Vamii Romane. Un exemplu este directorul Diaconu, a carui sotie este asociata cu doi proprietari de Duty Free intr-o societate care are in proprietate un hotel in centrul Bucurestiului.

"Dupa cum se stie, Vama autorizeaza si controleaza magazinele Duty Free de la Frontiera", a spus Ciuvica, subliniind conflictul de interese evident in care se afla acum directorul Vamii.

Un alt caz mentionat a fost cel al vamesului Teodor Anton, cunoscut prin faptul ca a introdus in tara cele 10 TIR-uri cu afise electorale ale fostului presedinte Iliescu.

"A fost anchetat in 2000, a fost scos de sub urmarire penala dupa alegerile din 2000 si acum a ajuns seful celei mai mari vami din Bucuresti, Vama Chitila", a spus Mugur Ciuvica. In acelasi context, a fost mentionat si directorul Butnaru, pe care fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a vrut sa-l destituie.

Cu toate ca presedintele Traian Basescu a criticat de cateva ori situatia din vami, iar seful Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, a cerut scoaterea Vamii de sub autoritatea sa, "premierul Tariceanu a fost evaziv cand se referea la vami si nu a intreprins nimic in aceasta zona, desi Vama este a liberalilor", a spus Ciuvica.

El este convins ca si in Raportul de tara se va vorbi critic despre coruptia din vamile romanesti.