Marea coruptie ramine singurul obstacol major in calea aderarii Romaniei in 2007. Celelalte domenii dificile au iesit sau urmeaza sa iasa de sub amenintarea clauzei de salvgardare.

Doar o mina de mari corupti mai sta in calea aderarii Romaniei la UE in 2007. Autoritatile romane si oficiali europeni vorbesc de acum deschis despre scoaterea altor domenii-cheie de sub „teroarea" clauzei de salvgardare ce poate amina cu un an aderarea Romaniei la UE.

„Ipotecile" Comisiei

Ieri, la Paris, Pierre Moscovici, raportor al Parlamentului European, a spus ca „in ceea ce priveste clauza de salvgardare, pe cele mai multe dintre subiecte, «ipotecile» sint ridicate sau pe cale de a fi ridicate, si aici as mentiona securitatea frontierelor", o declaratie facuta dupa intilnirea cu premierul Tariceanu.

Eurodeputatul socialist a adaugat ca e „convins ca rapoartele (Comisiei Europene - n.r.) din octombrie si aprilie vor fi pozitive" si spera ca, in aprilie anul viitor, raportul Parlamentului European va consfinti aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.

Scosi de sub sabia clauzei de salvgardare

Cu o zi inainte, premierul Tariceanu o spusese mai pe sleau, si tot in capitala Frantei. Primul-ministru a declarat ca are semnale ca Raportul de tara ce va fi dat publicitatii pe 25 octombrie poate consemna scoaterea Justitiei si Concurentei de sub amenintarea temutei clauze. Potrivit lui Tariceanu, clauza de salvgardare ar urma sa vizeze doar coruptia si securizarea frontierelor.

Dar nici pe granite nu vor mai fi probleme, dupa ce vor fi aplicate cele negociate de actualul guvern cu EADS, a adaugat Tariceanu. E de remarcat ca toti oficialii francezi insista pe problema securizarii frontierelor.

Ministrul de Interne Vasile Blaga, prezent si el la Paris alaturi de Tariceanu, este in negocieri cu concernul franco-german EADS, care a primit de la fostul guvern PSD, fara licitatie, contractul de securizare a frontierelor. Blaga incearca sa obtina un pret mai mic si sa evite suprapunerile cu alte programe de securizare a frontierei deja finantate de Uniunea Europeana.

Justitie „spectaculos pozitiva"

La Bucuresti, presedintele Basescu anticipase declaratiile lui Tariceanu privind coruptia si securizarea frontierei ca singurele domenii ce vor ramine sub sabia clauzei de salvgardare. „As spune ca spectaculos pozitiv va fi prezenta Justitia, prin modificarile aduse legislatiei, legislatia de mediu (…) si actiunile intreprinse de Ministerul Administratiei si Internelor.

Vom ramine, din punctele care pot atrage activarea clauzei de salvgardare, cu doua probleme extrem de importante, si anume: eficienta luptei impotriva marii coruptii (…) si problematica de securizare a frontierei", declara Basescu.

Nu este clar cum ar putea iesi, oficial, niste domenii precum Justitia sau Concurenta din raza de actiune a clauzei de salvgardare. Aceasta vizeaza mai multe domenii si e prevazuta intr-o anexa a Tratatului de aderare.

Surse din cadrul Comisiei Europene ne-au declarat ca, in Raportul de monitorizare, Comisia ar putea recomanda Consiliului European scoaterea unor domenii de sub clauza de salvgardare.

Rechinii trebuie ziditi in temelia aderarii

Aproape cert este ca, in aprilie 2006, cind Comisia isi va prezenta urmatorul Raport de monitorizare, cel decisiv, coruptia va fi singura problema ce mai poate amina cu un an aderarea Romaniei la UE. De data aderarii depinde trimiterea in judecata a citorva „mari pesti" care, in anii trecuti, au adus faima Romaniei privind „coruptia la nivel inalt".

Dominique de Villepin lauda Justitia

Premierul Frantei, Dominique de Villepin, a declarat ieri ca „Justitia e un domeniu in care lucrurile au progresat foarte mult". Potrivit lui Villepin, controlul frontierelor ramine o „miza dificila" pentru Romania, dar aceasta se poate baza pe sprijinul Frantei.