Actiunile au inceput sa se ieftinesaca pe piata bursiera, ieri, dupa cresteri spectaculoase, in special, in cazul titlurilor SIF. Astfel, indicele celor mai lichide titluri, BET, a pierdut 1%, in timp ce la nivelul intregii piete, scaderea a fost de 0,8%.

Cea mai mare depreciere au suferit-o actiunile societatilor financiare, de 1,7%, care, de altfel, au crescut cel mai mult in ultima perioada. Brokerii spun ca piata autohtona inregistreaza deprecieri ale tilurilor, deoarece cotatiile au urcat foarte mult in ultimele zile, dar si pentru ca tendinta generala, pe toate pietele europene, este aceea de scadere.

"Era asteptata aceasta corectie negativa, data fiind cresterea consemnata in ultimele sedinte de tranzactionare. Pe de alta parte, si piata noastra incepe se comporta asemenea celor externe, care sunt in scadere", declara Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea CAIB Securities.

Sunt si factori interni care influenteaza negativ piata, afirma brokerul, precum deprecierea leului, fapt ce incurca socotelile investitorilor straini. Nerezidentii sunt dezavantajati, deoarece vand titluri in lei, iar banii rezultati ii schimba in euro.

"Daca leul continua sa piarda in fata monedei unice europene este posibil ca unele fonduri straine sa decida sa-si inchida pozitiile din piata", este de parere Valerian Ionescu.

Unii brokeri spun ca pietele europene trec printr-o perioada de corectii negative, deoarece investitorii sunt atrasi de bondurile de pe piata americana, care sunt mai sigure. Alti analisti opineaza ca este posibil ca jucatorii de pe pietele de capital externe sa-si fi retras banii fara a avea, neaparat, o contraoferta, ci, pur si simplu, pentru ca piata este prea scumpa.

Volumele tranzactionate, ieri, la bursa autohtona, au fost mai mici, comparativ cu cele din sesiunea precedenta, astfel ca valoarea totala a transferurilor s-a ridicat la 35,6 milioane lei, echivalentul a 9,9 milioane euro. Mai mult de jumatate din acest rulaj, mai excat 24 milioane lei, s-a obtinut in urma schimburilor cu actiuni SIF.

Cel mai tranzactionat titlu a fost SIF 2 Moldova. Schimburile au vizat 6,7 milioane de actiuni, la valoarea totala de 11,3 milioane lei. Pretul unei actiuni a scazut cu 1,1%, pana la 1,6600 lei/actiune. Cotatia titlurilor SIF 5 Oltenia a coborat cu 1,5%, o actiune valorand 1,9500 lei. Volumul transferat a fost de 3,6 milioane titluri, cu un rulaj de 7,2 milioane lei.

Cea mai mare depreciere de pe piata SIF-urilor au inregistrat-o tilturile SIF 1 Banat-Crisana, fiind de 2,4%. Un titlu valora, la finalul sedintei, 1,6300 lei.

Actiunile petroliere au fost, de asemenea, in scadere, cea mai mare pierdere consemnand-o titlurile Petrom. O actiune SNP a ajuns la 0,4560 lei, cu 1,3% mai putin fata de sesiunea anterioara. Titlurile Rompetrol au scazut cu 0,8%, pana la 0,1180 lei/actiune, in conditiile tranzactionarii a 28,5 milioane actiuni.

La randul lor, actiunile Bancii Transilvania au fost in coborare cu 1,9%, inchizand la 1,0200 lei/actiune, in timp ce titlurile BRD au pierdut 0,7%, atingand valoarea de 12,9000 lei/actiune. Un pachet de 40.000 titluri BRD au fost transferate printr-o tranzactie speciala, la pretul de 13,2000 lei/actiune.

Sectorul farmaceutic a facut nota discordanta ieri. Titlurile Antibiotice au crescut cu 0,5%, pana la 0,8600 lei/actiune, iar actiunile Sicomed au mai castigat 0,7%, inchizand la 1,3200 lei/actiune.

Brokerii cred ca aprecierea titlurilor Antibiotice vine ca urmare a informatiilor aparute in presa potrivit carora producatorul canadian de medicamente, Acic Pharmaceuticals, ar fi interesat de preluarea societatii romanesti. Actionarul majoritar la Antibiotice este AVAS.

Piata bursiera se lasa cu greu descifrata, astfel ca brokerii spun ca este imposibil sa se faca prognoze pentru zilele urmatoare. "Piata se afla intr-un punct foarte sensibil si nu se pot face previziuni nici macar pentru o zi", spune Valerian Ionescu. El a precizat ca evolutia viitoare a Bursei depinde de cea a pietelor externe si de evolutia leului in raport cu euro.