Paulo Coelho a ajuns ieri-seara in tara noastra, pentru o vizita de zece zile

Scriitorul cel mai citit in Romania, Paulo Coelho a aterizat ieri-seara pe Aeroportul „Henri Coanda". El a declarat ca se va folosi de vizita in Romania pentru a realiza un film „de fictiune si nonfictiune".

„Voi sta zece zile. Voi face o calatorie in Transilvania, probabil, si am in proiect sa fac un film", a spus Coelho. „Deocamdata e doar o idee, vreau sa vad Romania, sa ma documentez", a adaugat el.

Cititorii, cititorii, cititorii

„De ce sunt un scriitor la moda? In primul rand datorita cititorilor mei, in al doilea datorita cititorilor mei, in al treilea - datorita cititorilor mei", a declarat Coelho. „Stiu ca sunt un scriitor foarte iubit si citit in Romania, ca si in intreaga lume.

A fost datoria mea sa vin aici", a spus scriitorul.

„Am ajuns cu sufletul in Romania chiar inainte de a fi fizic aici", a adaugat autorul brazilian, care a amintit ca a mai fost aici in 1982.

El a tinut sa transmita cititorilor sai de aici urmatorul mesaj: „Suntem razboinicii luminii deoarece cautam un sens in viata. Chiar daca avem probleme, le putem depasi". Coelho a spus ca simte ca intre el si cititori exista o „uniune".

„Ce inseamna fericirea?"

„Am succes nu pentru ca sunt un scriitor la moda, ci pentru ca cititorii mei isi regasesc propriile sentimente in cartile mele", a mai spus Paulo Coelho.

In Romania, cea mai vanduta carte a lui Coelho ramane „Alchimistul", a carei editie ingrijita de Humanitas a fost cumparata in 160.000 de exemplare pana in prezent. Cel mai recent roman, „Zahir", a doborat deja cateva recorduri: primul tiraj a fost de aproximativ 65.000 de exemplare, iar Humanitas a inregistrat precomenzi pentru 40.000 de exemplare. Tema cartii este, potrivit lui Coelho, „Ce inseamna fericirea?".

Autorul a explicat ieri ca „fericirea inseamna sa gasim un sens in viata" si a adaugat ca toate cartile sale abordeaza, de fapt, aceeasi tema a cautarii identitatii. „Toate cartile mele sunt ca si copiii mei, nu am o carte preferata", a mai spus Coelho.

Intalniri

Coelho a luat, ieri-seara, cina acasa la agentul literar Simona Kessler, care ii reprezinta interesele in Romania.

Astazi, se va intalni cu cititorii la Libraria Humanitas Kretzulescu din Bucuresti, iar maine va fi prezent in redactia EVZ, ziarul care-i publica articolele in exclusivitate pentru Romania.

Trei cititori selectati prin tragere la sorti dintre cei care au trimis e-mail-uri pentru Coelho vor primi chiar din mana autorului carti cu autograf. „Sunt fericit ca un ziar din Romania imi publica articolele si sunt bucuros ca am posibilitatea sa vizitez redactia", a declarat Coelho pentru EVZ.

„Dincolo de marile criterii literare, cel mai mare merit al lui Coelho este faptul ca a facut atatia contemporani sa-i deschida cartile", a spus directorul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, care l-a intampinat pe Coelho la aeroport.

Un star brazilian la Bucuresti

> Astazi, ora 10.00, la Hilton: conferinta de presa. Au acces doar jurnalistii acreditati.

> Astazi, ora 12.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu: intalnire cu cititorii si sesiune de autografe. Paulo Coelho va acorda autografe primilor 200 de admiratori prezenti la librarie.

Pentru a evita aglomeratia si a-i permite scriitorului sa schimbe cateva cuvinte cu fiecare admirator, organizatorii de la Humanitas au luat masuri speciale: cei prezenti vor primi bonuri de ordine si vor intra pe rand pentru a discuta cu autorul brazilian si pentru a-si primi autograful.

> Maine, in jurul orei 11.00, la sediul EVZ: Paulo Coelho va vizita redactia ziarului. Scriitorul se va intalni cu jurnalistii si cu trei dintre admiratorii sai, selectati prin tragere la sorti dintre cititorii care au trimis pana ieri, prin e-mail, scrisori adresate lui Coelho. Ei vor fi anuntati telefonic in cursul acestei dimineti.

> De luni, Paulo Coelho va incepe o vizita privata prin tara. El doreste sa cunoasca mai bine Romania si oamenii sai. Coelho va pleca din tara pe 17 octombrie.