Xerox prezinta, pe plan international, Ecranul Interactiv, o noua tehnologie de comunicare pentru videoconferinte.

Elaborata de compania in joint-venture Fuji Xerox, noua tehnologie presupune schimbul interactiv si bidirectional de informatii intre interlocutori prin intermediul unor ecrane digitale.

In vreme ce videoconferintele traditionale se bazeaza numai pe imagine si voce, noutatea Ecranului Interactiv Fuji Xerox consta in adaugarea posibilitatii de vizualizare a tuturor actiunilor initiate de oricare dintre participanti asupra unor grafice sau fisiere virtuale.

Astfel, participantii pot vedea simultan nu numai note scrise de mana direct pe suprafata ecranului, ci si documente digitale, stocate pe un server conectat la o retea. De asemenea, participantii la videoconferinta pot adnota documentele sau crea unele noi, care sunt apoi salvate in memoria computerelor pentru accesare ulterioara.

Practic, acestia vor avea senzatia ca se afla in aceeasi incapere si nu in doua locatii aflate in puncte diferite ale lumii.

Operarea Ecranului Interactiv este foarte simpla: utilizatorii pot selecta optiunile dorite din meniu cu ajutorul unui creion virtual sau prin atingerea directa a ecranului. Aceste functii faciliteaza semnificativ folosirea mecanismelor de introducere de date, reducandu-se pana la eliminare utilizarea tastaturii sau a mouse-ului.

Ecranul Interactiv este conectat in retea cu restul de echipamente necesare sustinerii videoconferintei.

Pentru a putea folosi aceasta tehnologie, toti participantii trebuie sa aiba Ecrane Interactive, precum si programele specializate DocuShare de gestionare a videoconferintei, puse la dispozitie de Fuji Xerox.