Compania YAHOO a ajutat la trimiterea dupa gratii pentru 10 ani a unui jurnalist chinez care a remis presei straine un reportaj "pro-democratic", relateaza publicatia The Inquirer.

Conform cu Reporters sans Frontieres (RSF), Shi Tao, care a lucrat pentru Contemporary Business News, a fost condamnat intr-un proces implicand "secrete de stat de cel mai inalt nivel" deoarece Yahoo Holding a furnizat politiei informatii care au ajutat-o sa ia urma celui in cauza.

Shi a trimis unor siteuri de stiri straine informatii despre cea de-a 15 comemorare a reprimarii manifestantilor pro-democratie din Piata Tien an Men. Jurnalistii din aceasta tara au primit ordin sa se comporte ca si cum evenimentele din 1989 nu au existat, "daca stiu ce e bine pentru ei", conform RSF.

In loc sa se ocupe el de acest subiect, Tao l-a oferit presei straine. Guvernul chinez considera criza din 1989 un secret de stat, si ca atare Shi Tao a fost arestat pentru…spionaj.

RSF considera ca este prima data cand o companie occidentala ajuta Beijingul cu dovezi intr-un asemenea caz. Yahoo are permisiunea de a opera in China doar cu conditia de a ajuta cenzorii guvernamentali si de a tine in frau libertatea cuvantului. (BIS)