In Monitorul Oficial au fost publicate, vineri, noile conditii pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in strainatate.

Astfel, cei care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la iesirea din tara, pe langa pasaport valabil, asigurarea medicala pentru intreaga perioada de sedere, bilet de calatorie dus-intors, cartea verde a autoturismului sau sumele necesare asigurarii transportului.

De asemenea, trebuie facuta dovada detinerii unei sume minime in valuta, 30 de euro pe zi, dar nu mai putin de 150 de euro pentru state din Uniunea Europeana sau cele unde nu este necesara viza de intrare si 20 de euro pe zi, dar nu mai putin de o 100 de euro, pentru fostele tari socialiste, exceptie facand cele care au devenit membre UE.

Cetatenii romani care calatoresc in statele apartinand spatiului Schengen trebuie sa prezinte la iesirea din tara si documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.

Sunt exceptati de la dovada prezentarii documentelor justificative romanii care se deplaseaza in strainatate la lucru pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, cei care prezinta un document oficial care atesta existenta dreptului de sedere, precum si dupa caz, de tranzit, pe teritoriul altor state, decat cele membre ale Uniunii Europene, daca urmeaza sa calatoreasca direct pe teritoriul acelor tari.

Exceptie mai fac cei care poseda permis de sedere valabil pentru statele membre ale Uniunii Europene, minorii sub 14 ani inscrisi in pasaportul parintilor, minorii care se deplaseaza la rude.