Ministerul Sanatatii a dat publicitatii, sambata, mai multe masuri pentru prevenirea aparitiei imbolnavirilor populatiei prin gripa aviara.

- spalarea cu apa si sapun a mainilor dupa contactul cu pasari ;

- solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si eventuala sacrificare a celor vii contacte;

- interzicerea consumului de pasari care au fost in contact cu pasarile infectate/moarte precum si a oualor de la pasarile infectate;

-evitarea contactului cu suprafetele sau obiectele contaminate cu dejectele pasarilor;

Totodata, localnicii din din Tulcea si din judetele limitrofe trebuie sa tina pasarile inchise in curte. Se impune evitarea contactului cu pasarile moarte.

Daca acesta este absolut necesar, persoana trebuie sa se spele imediat pe maini cu apa si sapun ori sa se dezinfecteze cu alcool.

Carnea cruda de pasare trebuie separata de cea preparata, iar tacamurile nu se folosesc de la un produs la altul. Gospodinele care gatesc mancaruri pe baza de carne de pasare, trebuie sa poarte manusi, avertisment valabil si in cazul in care carnea este congelata.

Satenii nu trebuie sa manance pasare in zonele aflate in carantina. In restul tarii, carnea trebuie gatita la o temperatura de peste 70 de grade celsius.

Nu se folosesc oua crude sau moi in creme ori salate. Pasarile din parcuri si gradini nu trebuie atinse. In orice caz, oamenii din zonele afectate trebuie sa se vaccineze impotriva gripei umane.

Medicii au facut aceasta recomandare pentru a evita producerea unui virus hibrid care ar putea aparea la om, in contactul cu gripa aviara. Virusul ar putea evolua in mod periculos cu efecte devastatoare atat pentru populatii restranse cat si la nivelul unei tari ori continent.

Transmiterea virusului si netratarea lui duce la pandemii - adica epidemii de amploare care provoaca un numar mare de cazuri grave de imbolnavire si care are o mare rata a mortalitatii.

-evitarea automedicatiei in situatia aparitiei unor simptome de infectie acuta respiratorie, stare febrila, si solicitarea unui consult medical.