Ministrul Agriculturii a anuntat, luni seara, ca se mentine starea de carantina doar in Ciamurlia de Jos. El a cerut populatiei sa aiba incredere in autoritati, precizand ca panica nu este justificata. Totodata, ministrul Flutur a anuntat ca sacrificarea pasarilor va continua in zonele in care exista carantina, urmand ca locuitorilor sa le fie trimise alimente din rezerva de stat.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut, duminica, apel la populatie si la presa sa nu creeze panica si sa reactioneze cu calm, caci au fost luate toate masurile privind oprirea extinderii gripei aviare.

Premierul a cerut oamenilor, dupa reuniunea Comitetului pentru Situatii de Urgenta, sa anunte autoritatile daca banuiec ca pasari au murit din cauza gripei aviare.

Autoritatile au anuntat ca a fost creat un comandamant de campanie alcatuit din reprezentanti ai ministerelor Agriculturii, Sanatatii si Administratiei si Internelor care monitorizeaza situatia. Echipele de protectie au fost trimise la Tulcea.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca au fost alocate 80 miliarde de lei pentru procurarea de materiale necesare laboratoarelor.

10 miliarde de lei vor fi alocate pentru despagubirea persoanelor ale caror pasari au fost sacrificate. In Ciamurlia de Jos este vorba de uciderea a 45 mii de pasari.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca Inspectia sanitara de stat analizeaza calitatea apei potabile in Tulcea si ca s-a interzis consumul carnii de pasare si oua ce nu au certificate sanitare.

De asemenea, autoritatile au alcatuit ghiduri pentru populatie cu indicatii pentru prevenirea gripei aviare.

11 judete au primit doze de vaccine impotriva gripei obisnuite.

In acest timp, au fost semnalate noi cazuri de pasari moarte din cauze necunoscute in Galati si Costinesti.