Presedintele Traian Basescu s-a declarat, sambata, impotriva schimbarii presedintilor de Consilii Judetene in timpul mandatului.

"Nu sunt de acord cu legea schimbarii presedintilor Consiliilor Judetene in timpul mandatului. Este toxica", a spus clar Basescu, citat de Mediafax, la intalnirea cu presedintii de CJ si cu primari din tara, desfasurata la Poiana Brasov si avand ca tema modificarea Legii administratiei publice locale, la care a fost prezent si premierul Tariceanu.

Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor a tinut sa precizeze ca el sustine ca alegerea acestora, ca si demiterea lor, sa fie facuta cu jumatate plus unu din voturi, insa numai dupa 2008, in prezent o astfel de practica fiind neconstitutionala.

"Constitutia Romaniei, din punctul de vedere al juristilor cu care am discutat, nu da dreptul, la aceasta ora, unui vot uninominal pentru alegerea presedintilor CJ. Nu e vorba de ce vreau sau ce nu vreau, dar avem totusi legea in fata", a intarit Blaga cele spuse de Basescu.

Aceste declaratii dau peste cap planul liderilor Coalitiei, care au luat in calcul - saptamana trecuta - posibilitatea de a promova modificarile la Legea administratiei publice locale printr-o Ordonanta de Urgenta. Aceasta in conditiile in care procedurile de modificare a Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului nu vor putea fi incheiate intr-un timp rezonabil.

Presedintele avertizeaza

"In ceea ce ma priveste, va asigur ca voi avea grija la promulgarea legii, daca se indeplinesc criteriile reale de descentralizare, nu daca ne prefacem numai", a spus seful statului.

El a insistat pe faptul ca a venit momentul ca Romania sa treaca la descentralizarea adevarata, precizand ca "niciodata un Guvern nu va avea ca prioritate conducerea unui oras." El a adaugat ca va promulga legea doar daca va indeplini "criteriile reale" de descentralizare.

Prefectul, functionar public

Presedintele Traian Basescu a afirmat, sambata, ca prefectii trebuie sa devina funtionari publici in cel mai scurt timp posibil si a criticat, alaturi de ministrul Administratiei si Internelor,Vasile Blaga, implicarea politicului in cadrul institutiei Prefectului.

"De ce sa intarziem sa facem prefectul, functionar public neutru din punct de vedere politic? Prefectul nu are dreptul sa mai fie cel care sa interfereze cu deciziile Consiliului Local si sa le modifice. Va trebui insa sa le verifice strict legalitatea", a spus seful statului. El a sustinut ca prefectul trebuie sa raspunda in fata legii pentru blocarea deciziilor legale.

"Nu avem de unde lua alti prefecti, dar acestia trebuie neutralizati politic imediat", a sustinut el.

"Nu ne limitam sa declaram doar ca, de la 1 ianuarie 2006, prefectii nu vor mai fi implicati politic, ci vor fi inalti functionari publiciě, a adaugat ministrul Administratiei si Internelor, avertizand ca toti prefectii care vor sa ramina in politica, vor fi schimbati din functii.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca viitorul statut european al Romaniei depinde si de aplicarea reformei in administratie.

"Ca prim-ministru ma preocupa viitorul statut european al Romaniei si cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene. Trebuie sa asiguram cadrul corespunzator pentru a putea absorbi fondurile structurale pe care UE le pune la dispozitia noastra. In perioada 2007-2009, avem la dispozitia noastra sase miliarde de euro. Nu ne putem permite sa irosim aceste fonduri", a explicat Tariceanu.

Reprezentantii Guvernului au afirmat ca modificarile la legea administratiei locale trebuie finalizate cat mai curand cu putinta.