Ministrul Integrarii Europene critica dur Parlamentul, acuzandu-l ca nu isi face treaba. 43 de proiecte de lege de importanta deosebita in procesul de aderare a Romaniei la UE sunt blocate in Parlament. "Problemele sunt la Parlamentul Romaniei" a spus ministrul Boagiu.

"Sper ca moralitatea se va instala si in Parlamentul Romaniei. De altfel cred ca este institutia cea mai putin reformata, sau cea nereformata in acest moment, si are nevoie de un dus rece" a spus Anca Boagiu.

"Ne aflam cu 16 zile inainte de prezentarea in Parlamentul European a raportului comprehensiv de tara. Suntem cu 443 de zile inainte de data de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

In acest context, constat ca, public, toate institutiile simt nevoia sa declare in permanenta ca sunt sustinatoare ale procesului de integrare europeana, ca fac toate demersurile necesare in vederea integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. Nimeni nu spune altceva decat ca prioritatea zero a Romaniei este integrarea la 1 ianuarie 2007 dar...

Exista un "dar" care se leaga de atitudinea pe care o are in ultima perioada Parlamentul Romaniei" a spus ministrul Integrarii Europene.

Anca Boagiu s-a declarat ingrijorata de modul in care reactioneaza Parlamentul in ultima perioada.

"In ultima vreme parlamentarii, Parlamentul Romaniei, presedintii celor doua camere, ne dau asigurari ca acea zi stabilita pentru adoptarea proiectelor prioritare pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este respectata si ca totul decurge fara nici un fel de problema, si ca problemele sunt in alta parte. Eu pot sa va spun astazi ca problemele sunt in Parlamentul Romaniei."

Ministrul Integrarii le-a transmis parlamentarilor mesajul de a se concentra asupra acestui proces, nu numai la nivel declarativ.

Potrivit declaratiilor ministrului Boagiu, de la inceputul anului 2005 au fost transmise Parlamentului spre dezbatere si adoptare 89 de proiecte de lege prioritare pentru integrarea europeana. Dintre acestea, 46 au fost adoptate si promulgate.

La sfarsitul semestrului I, deja exista o intarziere, 25 de proiecte de legi nefiind adoptate conform calendarului stabilit. Doar 6 dintre aceste restante au fost recuperate in semestrul II.

"In prezent se afla in Parlament 43 de proiecte de lege de importanta deosebita in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea europeana." 17 sunt la Senat, 13 dintre ele avand deja depasite termenele de depunere a rapoartelor de catre comisiile de specialitate. 26 se afla la Camera Deputatilor, 6 dintre ele avand termenele de depunere a rapoartelor depasite.

Printre aceste viitoare legi blocate la Parlament, se afla unele din domeniile pentru care Comisia Europeana a avertizat Romania in iunie.

Ministrul Boagiu a amintit proiecte de lege privind infiintarea unei autoritati pentru monitorizarea achizitiilor publice, cel legat de reformarea drepturilor de autor, certificatele de import - export pentru produsele agricole, organizarea pietelor, modificarea Codului Penal.

Printre alte proiecte de lege asupra carora ministrul Integrarii a atras atentia sunt cel referitor la etichetarea si ambalarea substantelor chimice periculoase si cel privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini.

Ministrul a atras atentia ca cinci din legile blocate sunt din domeniul foarte sensibil ala agriculturii.

Le cer sa isi faca treaba

"Consider ca este necesar sa se stie si public care este stadiul indeplinirii de catre Parlament de data aceasta a obligatiilor care ii revin. Consider ca lupta surda data in acest moment in Parlamentul Romaniei pentru putere poate sa aduca prejudicii procesului de integrare europeana a Romaniei.

Cred ca procesul de integrare europeana este un proces de echipa si in aceasta echipa fiecare trebuie sa-si faca treaba, nu numai sa declare ca si-o face. Guvernul pe partea care-i revine, legislativul pe partea care-i revine si, in ansamblul sau, clasa politica. Consider ca daca Parlamentul se va misca in acelasi ritm, vom avea o problema. Parlamentul trebuie sa se tina de cuvant" a spus Anca Boagiu.

"Le cer sa isi faca treaba. Nebunia cea mare este ca pe televizoare tipa cat ii tin plamanii ca isi fac treaba si ca sunt in calendar, iar documentele pe care eu le am in fata dovedesc ca nu-si fac treaba si ca nu sunt in calendar."

Ministrul Integrarii i-a acuzat indirect pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de faptul ca legile necesare integrarii nu avanseaza in Parlament. Ea areprosat ca presedintii camerelor nu pun pe ordinea de zi dezbaterea legilor legate de integrare si a atras atentia: "Camera deputatilor este 'campioana' la nediscutarea proiectelor de lege."

"Daca aceste intarzieri vor avea impact asupra procesului de integrare europeana, Parlamentul va trebui sa isi asume responsabilitatea", crede Anca Boagiu.