Desi nu a lasat sa transpire numele celor care se regasesc pe lista scriitorilor care au cele mai mari sanse sa castige premiul Nobel pentru literatura din acest an, in presa continua speculatiile legate de faptul ca Academia Suedeza i-ar putea favoriza pe scriitorii de stanga.

Potrivit "Los Angeles Times", razboiul din Irak si climatul politic actual au facut un adevarat lobby pentru poetul sirian Almed Said (Adonis), in timp ce marii favoriti, scriitoarea americana Joyce Carol Oates si cehul Milan Kundera, apar, undeva, printre primii opt concurenti.

"Comitetul pentru Nobel ar putea veni cu nume la care nu ne asteptam. Ne vor surprinde din nou" spune Frederik Tygstrup, profesor de literatura din Copenhaga.

"Mi-ar placea sa fiu surprins de un gest indraznet. Asta nu inseamna ca premiul sa fie acordat unui poet sau nuvelist pe care sa-l descoperim la Nobel", spune Frank Nouchi, editor la cotidianul francez "Le Monde".

Jurnalistul de la "Le Monde" spune ca, dupa Jelinek, nu este exclus ca Academia Suedeza sa dea in acest an premiul unui "necunoscut, unui fanatic scriitor de stanga". Pe lista premiilor Nobel acordate in ultimii ani se regasesc scriitori din China, Polonia, Ungaria, poeti ca Gao Xingjian, care nu sunt cunoscuti foarte bine nici in tara lor.

In schimb, altii de talia nuvelistului columbian Gabriel Garcia Marquez, castigator in 1982, au devenit populari in lumea intreaga.

Mergand mai departe, jurnalistul francez recunoaste ca exista si cazuri in care scriitori de dreapta si-au schimbat orientarea politica dupa ce au castigat premiul Nobel. Este si cazul scriitorului norvegian Knut Hamsun, castigatorul din 1920, care a devenit mai tarziu un infocat sustinator al lui Adolf Hitler.

In replica, presedintele Academiei Suedeze, Horace Engdahl spune ca membrii comitetului Nobel nu acorda importanta orientarilor politice ale scriitorilor, atunci cand alcatuiesc lista favoritilor: "Atentia noastra se indreapta asupra publicului. Ne intereseaza cat de apreciati si cat de cititi sunt scriitorii in tarile lor de origine".

Engdahl a recunoscut in schimb ca "Lista selectiilor pentru Nobel este de multe ori acuzata ca ii favorizeaza pe scriitorii de stanga". Interesul lui Engdahl pentru scriitorii britanici si americani este destul de scazut de vreme ce spune ca "Un cititor, scriitor sau critic din Franta sau Germania are o deschidere mai mare spre acel dialog literar pe care Goethe l-a numit Weltliteratur".

Numai ca Goethe intelegea prin literatura universala in primul rand literatura europeana.

Istoria decernarii premiilor Nobel arata ca, in ultimii 27 de ani, doar trei americani au castigat marele premiu pentru literatura: Toni Morrison, Joseph Brodsky si Isaac Bashevis Singer. Printre marii omisi se numara Graham Green, Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov sau James Joyce.

Anul acesta, premiul Nobel pentru literatura va fi decernat pe 13 octombrie.