Abia s-au mai potolit inundatiile si la orizont apare o noua calamitate: gripa aviara! Ecranele televizoarelor si primele pagini ale cotidianelor centrale sunt invadate de amenintari terifiante. La Ceamurlia, in judetul Tulcea, au fost descoperite trei rate domestice despre care autoritatile sunt convinse ca sunt purtatoare ale virusului gripei aviare (nume de cod H5N1).

Presa incepe sa pluseze, lansand in circuitul public torente de informatii ingrozitoare. Astfel, se comunica populatiei, fara indicarea surselor, ca H5N1 ar fi provocat moartea a "zeci de milioane de pasari" numai in Asia. Expertii vorbesc despre "riscuri de epidemie" in patru-cinci tari in Asia de sud-est.

Aceeasi presa de la Bucuresti scrie insa, fara a consulta vreun dictionar, despre aparitia unor "epidemii" de gripa aviara in cateva zone de pe glob. Conform DEX, epidemia este o "boala contagioasa care se extinde intr-un timp scurt, prin contaminare, la un numar mare de persoane".

E prea putin pentru cea mai mare parte a presei romanesti care anunta ca o "epidemie" in toata puterea cuvantului ar fi lovit localitatea Tiumen din Siberia occidentala, cateva asezari din Novosibirsk si satele din regiunea Gliubokoe (in regiunea Altai).

De la cele trei rate suspecte de la Ceamurlia se ajunge rapid la o concluzie apocaliptica: ne aflam la un pas de o tragedie globala! Desi aflata si tinuta sub control la mii de kilometri de Romania, molima e vizualizata de mediile de informare autohtone ca si cum ar fi inceput deja sa-si produca efectele fatale in tara Mioritei.

Ochii dilatati ai jurnalistilor contempla Delta Dunarii despre care se insinueaza ca ar putea deveni focarul european declansator al unei pandemii la scara mondiala. In Delta, s-a interzis vanatul, in pofida unei opozitii initiale asociate imediat cu inca o malversatiune a lui Adrian Nastase. Spre Delta se indreapta convoaie de ambulante.

Curg garla ordine de la Guvern: "copiii nu vor avea voie sa se joace cu pasari moarte!"; "carnea de pasare din frigiderele oamenilor din zonele de carantina sa fie predata pentru analize!" etc.

As vrea sa fie foarte clar inteles. Sensul acestui comentariu nu este acela de a relativiza un potential epidemic ingrijorator. E foarte bine ca lumea sa fie prevenita si sa ia din timp masuri pentru evitarea riscurilor de imbolnavire. Ceea ce ma exaspereaza este ca, din nou, presa romaneasca intra parca in transa si trateaza acest subiect ca si cum H5N1 si-ar fi desavarsit deja macabra lucrare.

Suntem, prin urmare, buricul pamantului. Expertii vorbesc in soapta sau sunt ocoliti pentru ca ar putea deranja aceasta extaziere in fata unui pustiitor flagel al carui epicentru e in curs de transferare in Delta.

Simt nevoia, pentru balansarea informatiilor, sa-i citez totusi si pe expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii care "nu considera ca Romania s-ar afla intr-un pericol iminent" si ca "pericolul de aparitie a unor focare de gripa aviara (in Romania) este scazut".