Ani de-a rindul, apropierea iernii dadea frisoane pe piata valutara. Nu numai importurile energetice, ci si cele de produse de larg consum presau cursul leului spre depreciere. In 2005, se pare ca vom avea o iarna atipica.

Nevoia crescuta de valuta pentru efectuarea importurilor de iarna a condus, aproape fara exceptie in ultimii 15 ani, la o depreciere a leului in ultimele luni ale anului. Evolutia cursului leului fata de euro si dolar a fost semnificativ marcata de sezonalitate pe fondul unei cereri suplimentare de valuta.

Liberalizarea contului de capital a schimbat insa dramatic situatia. Nu doar din punct de vedere meteorologic anotimpurile nu mai sint ce-au fost. Iarna valutara din 2005 se anunta atipica.

Deprecierea de sezon, pe cale de disparitie

Se apropie momentul in care leul intarit si nou va intra in iarna. Spre deosebire de anii trecuti, cererea sporita de valuta va conduce mai degraba la o slabire a presiunilor in sensul aprecierii leului, decit la o depreciere semnificativa. „Sezonalitatea este deja un proces in declin si se apropie de final.

E cert ca si pe piata valutara avem anotimpuri atipice, in sensul ca exista o supraoferta de valuta. Romania a trecut de mult de momentele in care importurile energetice declansau crize valutare, iar vapoarele nu descarcau marfa in port, de teama de a nu fi platita", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Vasilescu nu exclude influentele sezoniere ale importurilor de iarna, dar sustine ca acestea nu vor fi nici pe departe atit de semnificative ca in anii trecuti.

Puterea leului financiar

Principala explicatie a unor presiuni mai scazute a importurilor asupra cursului de schimb al leului este data de faptul ca paritatea acestuia fata de valute nu mai este data exclusiv de evolutia comertului exterior. Dimpotriva, piata valutara sta sub zodia leului financiar, al carui curs este determinat de miscarile capitalurilor speculative.

„Este greu de spus cum va evolua cursul de schimb. Totul depinde de presiunile de apreciere. Dupa masurile luate de BNR, plasamentul in lei a devenit mult mai putin atractiv. Este posibil ca unele capitaluri speculative sa-si marcheze profitul si sa iasa din piata. In aceste conditii ne putem astepta la un leu care sa se deprecieze.

Depinde insa si de cum va fi inflatia in ultimele luni ale anului", este de parere profesorul de economie Daniel Daianu.

Euro a crescut pentru Craciun la 3,6080 lei

La Bursa din Sibiu, euro a inceput saptamina la preturi de 3,54 - 3,55 lei, valori apropiate de cele de la finele lui septembrie. Impulsionate de deprecierea leului, preturile au inceput sa creasca, joi tranzactiile realizindu-se la 3,5599 - 3,58 lei, pentru ca vineri euro sa atinga un maxim de 3,6080 lei.