Daca cineva mai avea vreo speranta ca manelele sunt o „specie" pe cale de disparitie, ei bine, speranta moare inaintea manelelor. Drept argument sta concertul sustinut ieri, in Parcul Herestrau, de Costi Ionita si cei mai cunoscuti manelisti, la care s-au adunat peste 10.000 de oameni si care demonstreaza ca manelele inca reprezinta un fenomen social.

Spectatorii au luat cu asalt parcul pentru a asista la spectacolul gratuit, fara sa tina cont de faptul ca „idolii lor" au facut playback, iar unora chiar le-a sarit CD-ul.

Evenimentul a fost prilejuit de lansarea albumului „Garantat de Costi", pe care acesta are cateva duete cu Liviu Guta, Minodora, Liviu Pustiu’, Adrian Minune. Acesta din urma nu a fost prezent intrucat se afla la Roma, la nunta lui Adrian Mutu.

In schimb L.A., Kosovo, Nicolae Guta, Vali Vijelie si multi altii i-au adus la extaz pe fanii de langa garduri si pe culmile disperarii pe octogenarii care se plimbau in parc (pe unde mai reuseau, caci aleea principala era blocata in intregime).

Cosmin Selesi, prezentatorul spectacolului, a incalzit spectatorii inainte de inceperea concertului. „Va simtiti bine?", a spus el, probabil pentru a fi „in ton" cu evenimentul. Rand pe rand, au urcat pe scena, Kosovo, L.A., Costi cu Adi de la Valcea, Adi de la Valcea solo, Costi cu Nicolae Guta, apoi Guta singur, din nou alaturi de Costi, Costi cu Alina si inca vreo cateva astfel de duete.

Rezultatul a fost garantat pentru Costi: tipete disperate, adolescente intinse peste gardurile de protectie, mame care isi ridicau copiii de cativa anisori deasupra capului.

Costi, fan Jimi Hendrix

Desi discul a iesit pe piata acum doua saptamani, Costi Ionita spune ca s-a vandut foarte bine. „Am vandut peste 20.000 de unitati. Manelele sunt singurul gen de muzica vandut in Romania", sustine el.

„Stiu ca tot Bucurestiul asculta manele", i-a „intaratat" el pe spectatori care i-au dat dreptate cu... urlete, fara sa recunoasca fotografia lui Jimi Hendrix, imprimata pe tricoul manelistului (rocker declarat, de altfel).

Adi de la Valcea, in schimb, a extins fenomenul la nivelul intregii Romanii si a declarat piesa „Suparat sunt, Doamne, suparat" imn national, fara sa mentioneze ca varianta originala se numeste „Umoran" si e cantata de sarbul Jasmin Stavros.

Ca efect imediat al spectacolului de ieri, traficul din zona Aviatorilor a fost sugrumat de multimea de oameni care venea in mod constant spre parc, astfel ca au fost postati cativa agenti pentru a dirija circulatia. Ca efect pe termen lung, manelele vor continua sa faca ravagii printre romani.