Investitorul care va prelua banca este obligat sa inscrie actiunile la Cota Bursei de Valori in termen de trei ani de la incheierea tranzactiei. Surse apropiate negocierilor evalueaza banca la peste 5 miliarde de euro.

Cumparatorul Bancii Comerciale Romane (BCR) va avea obligatia sa listeze banca in trei ani de la preluare si sa acorde dividende de minim 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa, au declarat pentru Mediafax surse din actionariat.

Prevederile fac parte dintr-un acord semnat de cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si de comisia de privatizare a BCR si vor fi incluse in contractul de vanzare a pachetului majoritar. Listarea se va realiza prin oferta publica de vanzare.

In schimb, SIF-urile au fost de acord sa renunte la prevederea din statutul BCR privind adoptarea anumitor decizii cu o majoritate de cel putin 75% din voturi. "A trebuit sa recunoastem ca practica de la nivel international demonstreaza ca, dupa preluare si restructurare, rezultatele apar cam in trei ani.

Conditia noastra a fost ca pretul la care vor fi listate actiunile sa nu fie mai mic decat cel platit la privatizare", a afirmat reprezentantul unui SIF.

Unele surse afirma ca cele cinci SIF au adus in discutii si existenta unor oferte din partea investitorilor internationali pentru pachetul de 30,12% detinut de acestea (patru SIF detin cate 6% fiecare, iar SIF Oltenia are o participatie de 6,12%).

Mai mult, pretul vehiculat de reprezentantii SIF pentru jumatate din pachetul pus in vanzare la privatizare plaseaza valoarea bancii la aproximativ 5 miliarde de euro. In aceste conditii, listarea bancii reprezinta o veste foarte buna si pentru salariatii si o parte din pensionarii BCR, care au cumparat actiuni ale bancii.

Anul trecut, AVAS a vandut catre acestia un pachet de 8% la un pret de 10.305 lei/actiune (0,25 euro/actiune in 2004), valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproape 17 milioane euro.

Astfel, la o valoare de piata de 5 miliarde euro, valoarea pachetului detinut de salariati ar valora 400 de milioane de euro, de peste 23 de ori mai mult decat suma platita.Un pret ridicat la privatizare va aduce un castig mult mai rapid Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care au platit anul trecut 222 de milioane de dolari pentru 25% plus doua actiuni BCR.

La o vanzare corespunzatoare unei valori de piata pentru 100% din BCR de 5 miliarde euro, cele doua institutii internationale ar obtine un profit de peste jumatate de miliard de euro fiecare. Ofertele angajante pentru preluarea BCR trebuie depuse cel mai tarziu la 17 octombrie 2005 si, in urma analizei, vor fi selectati doi investitori pentru negocierile finale.