Ars Alchimica cuprinde 7 tratate de alchimie scrise de Paracelsus in diferite perioade. Scrierile lui Paracelsus se disting mai ales prin mani­era concisa si totodata cuprinzatoare in care sunt expuse ideile. Din acest punct de vedere, ele pot fi comparate cu lucrarile lui Tales, Heraclit, Pitagora, Anaxagora si Hipocrat.

Dupa cum spune un discipol al sau: „In tratatele lui Paracelsus nu exista nici o necla­ritate si daca vom urma caile pe care ni le‑a aratat, avansand in acelasi timp in domeniul stiintei fizice, vom desco­peri cele mai insemnate comori ingropate in locurile pe care ni le‑a indicat cu ajutorul baghetei sale magice".

Cu toate ca este posibil sa‑l privim pe Paracelsus in lumina oricarei perspective, singura cale de a intelege corect omul si stradania sa este aceea de a evita tendinta de a ignora caracterul mistic in favoarea celui rational, pe scurt, de a accepta dualitatea naturii sale.

El a scris foarte mult despre tainele Cabalei si secretele alchimiei si magiei naturale.

Pe de alta parte, a fost un sustinator fidel al cer­cetarii experimentale, criticandu‑i vehement si constant pe cei ce refuzau sa scruteze problemele la originile lor si care acceptau cu ochii inchisi autoritatea celor din vechime: „Am inceput sa‑mi desavarsesc arta imaginandu‑mi ca nu exista nici un pro­fesor in toata lumea capabil sa ma invete, si ca a trebuit sa capat eu

insumi cunostintele in acest scop. Singura carte pe care am studiat‑o a fost cartea Naturii scrisa de degetul lui Dumnezeu".

din cuprinsul cartii