La sedinta de Guvern de luni, a fost aprobat bugetul pe anul viitor. Autoritatile sustin ca 2006 va fi un an bun din punct de vedere macroeconomic si va marca o crestere cu 6% a economiei.

Cresterea economica se va baza, conform estimarilor oficiale, pe marirea volumului de activitate, in special in constructii si in servicii, deficitul bugetului general consolidat va scadea la 0,5% din PIB, fata de circa 1% in acest an, pe fondul necesitatii de a sprijini procesul de desinflatie si reducerea deficitului de cont curent.

De asemenea, ponderea veniturilor bugetare in PIB va creste de la 28,9% la 29,4%. Bani in plus va mai aduce impozitul pe venit si pe salarii, mai mare cu 0,5% pe fondul cresterii castigului salarial mediu brut si a numarului de salariati. Ponderea impozitului pe profit va scadea de la 2,6% la 2,3%, ca rezultat al masurilor de relaxare fiscala.

In pofida reducerii contributiilor de asigurari sociale cu doua puncte procentuale, acestea vor ramane capitolul cu cea mai ridicata contributie la veniturile bugetare. De asemenea, veniturile din TVA vor reprezenta 8% din PIB fata de 7,3% in 2005 ca urmare a cresterii economice si a gradului de colectare.

In schimb, ponderea accizelor va scadea la la 3,4% la 3,3%, iar cea a taxelor vamale de 0,75% la 0,6% din PIB, in conditiile aprecierii leului si a cresterii mai reduse a importurilor. Rata inflatiei ar trebui sa scada cu doua puncte, la 5,5%, iar media anuala sa fie de 6,3%.

In ceea ce priveste comertul exterior, acesta va continua si anul viitor sa aiba o influenta negativa asupra PIB, in conditiile in care ritmul de crestere a importurilor va ramane mai ridicat decat cel al exporturilor.