Angela Merkel va deveni prima femeie care va ocupa functia de cancelar al Germaniei, ea urmand sa conduca o mare coaltiei nationala, formata din conservatori si social-democrati. Negocierile pentru formarea unei majoritati guvernamentale vor incepe saptamana viitoare.

Decizia in ceea ce priveste recunoasterea Angelei Merkel pentru functia de cancelar federal a fost luata la intalnirea de varf de duminica seara, dintre liderii conservatorilor si ai social-democratilor; in cursul zilei de luni, consiliile de conducere ale celor doua forte politice dandu-si acordul in vederea inceperii negocierilor pentru formarea unei mari coalitii nationale, transmite corespondentul la Berlin, pentru Radio Romania Actualitati.

Angela Merkel: "In ziua de astazi ne aflam la o importanta incrucisare de drumuri. Am ajuns la intelegere in privinta bazelor care permit inceperea negocierilor pentru formarea unei coalitii. Ambele partide arata ca iau in serios dorinta exprimata de cetateni prin rezultatul alegerilor si anume, un efort comun pentru Germania si pentru oamenii din Germania".

Social-democratii vor numi vicecancelarul si vor conduce opt ministere, printre care cele ale Afacerilor Externe, Finantelor si Muncii. Presedintele social-democratilor, Franz Muntefering, a spus ca este multumit de rezultatul obtinut in urma intalnirilor la varf, dar, a atras atentia ca aceasta intelegere este doar o piatra de temelie pentru formarea unei mari coalitii nationale.

Franz Muntefering: "Prin aceasta intelegere vrem sa exprimam dorinta si eforturile noastre pentru ca o astfel de mare coalitie nationala sa existe. Ne dorim o guvernare stabila pentru urmatorii patru ani, o guvernare care sa primeasca provocarile care se afla in fata Germaniei si care sa foloseasca potentialul de care beneficiaza o mare coalitie, pentru a face o politica buna pentru Germania".