Autoritatile statului au fost instiintate inca din luna septembrie despre pericolul gripei aviare, insa nimeni nu a luat nici o masura.

Pana si vanatorii, care au primit aprobarea pentru inceperea sezonului la 15 septembrie au cerut sa se ia masuri de prevenire si de monitorizare a Deltei, de teama gripei aviare, insa fara nici un rezultat.

Daniel Fuciu, director al AVPS Delta Club, ne-a declarat ca se stia despre gripa aviara din 20 septembrie, cand guvernatorul Deltei Dunarii, Paul Cononov, a convocat autoritatile locale la o sedinta unde s-a discutat acest lucru.

"Atunci am aflat ca exista un document emis de Directia Generala Sanitar-Veterinara prin care autoritatile centrale si locale erau avertizate ca rutele de tranzit ale pasarilor migratoare purtatoare de gripa aviara trec prin Romania.

Eu am solicitat un document oficial prin care sa se instaureze starea de alerta si sa nu se mai vaneze, dar omul numarul doi din ARBDD, domnul Baboianu, ne-a spus ca nu se poate intocmi un asemenea document. Chiar eu am propus instituirea unui grup de monitorizare permanenta a Deltei, dar propunerea mea nu a fost destul de interesanta, iar astazi vedem urmarile", ne-a declarat Daniel Fuciu.

Localnicii din comuna tulceana Maliuc spun ca pasarile mor din luna septembrie. Seful de post si paznicul de vanatoare l-au informat pe directorul Delta Club ca au fost gasite 3 lebede moarte pe 5 octombrie, iar pe 7 octombrie s-au mai gasit 32. Din initiativa vanatorilor, doua dintre ele au fost duse cu salupa, insotite de politie, la Tulcea, pentru analize, iar restul au fost incinerate.

Agentul sanitar-veterinar din comuna nu s-a autosesizat decat la insistentele vanatorilor. Duminica au mai fost gasite alte 15 lebede moarte, iar monitorizarea zonei continua. "Exista o stare de teama si de confuzie. Dar, din nefericire, am fost in weekend la Maliuc si am vazut pasari domestice, porci, vaci sau cai care pasc in continuare in Balta.

Autoritatile ar trebui sa intensifice masurile de prevenire pro-activa, pentru ca in definitiv este o problema de atitudine nationala si nu de imagine propagandista", a conchis Daniel Fuciu.