418 judecatori si procurori au raspuns unui chestionar conceput de catre Transparency International, rezultatul fiind un studiu dat ieri publicitatii, privind "Perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar".

Studiul a fost comandat de catre Consiliul Superior al Magistraturii, fiind una dintre masurile prevazute in calendarul stabilit pentru integrarea europeana. 78 la suta dintre magistrati sustin ca sistemul judiciar este independent, procurorii fiind insa mai putin optimisti decat judecatorii.

55 la suta dintre procurori considera ca numirea conducerii Parchetului de catre ministrul Justitiei le afecteaza independenta in foarte mare sau mare masura.

In mod surprinzator, presa este perceputa ca o sursa de ingerinta in actul de justitie, 55,9 la suta dintre magistrati apreciind ca mass-media reprezinta un factor care face presiuni directe sau indirecte.

Mai mult, 73,9 la suta dintre magistrati cred ca mass-media influenteaza negativ sistemul judiciar. In privinta situatiilor care aduc atingere actului de justitie, 73 la suta dintre magistrati au identificat partidele politice ca exercitand presiuni pentru numirea in functii de conducere a anumitor magistrati.

In ansamblu, CSM-ul este perceput pozitiv de catre magistrati, insa doar 22 la suta dintre acestia cred ca a actionat intotdeauna prompt in cazuri de ingerinta in actul de justitie. Cu toate acestea, 60 la suta dintre magistrati considera ca CSM le poate garanta independenta fata de politic.

In ceea ce priveste garantiile asigurate magistratilor in exercitarea atributiilor, doar 14 la suta apreciaza ca sunt protejati de riscurile ce decurg din indeplinirea atributiilor.