Lansata de cativa fotbalisti tricolori si de selectionerul Victor Piturca, ideea stimularii financiare a finlandezilor la meciul de maine, cu Cehia, este refuzata chiar de cei vizati. Jucatorii nordici s-au aratat nedumeriti de initiativa romanilor si au spus ca nu accepta bani de la altii pentru a-si apara onoarea.

Mai mult, ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Tapio Kalevi Saarela, a tinut sa precizeze: „Tara noastra e cea mai putin corupta din lume, iar a lua mita e ceva de neconceput, in special pentru sportivi!".

Pentru ca tricolorii sa ajunga la barajul pentru calificarea la Mondiale, Cehia nu trebuie sa invinga maine, la Helsinki. O victorie a Finlandei sau o remiza pastreaza echipa noastra pe locul secund, mentinand-o in cursa spre Germania 2006.

„Jucam pentru Finlanda, nu pentru bani"

Sami Hyypia, capitanul nordicilor, a ramas ca la dentist afland despre intentiile romanilor de a-i motiva financiar

Nascuta in euforia care i-a cuprins pe romani sambata seara, ideea stimularii financiare a finlandezilor la meciul de maine, cu Cehia, seamana tot mai tare cu o iluzie. Planul, lansat de jucatori si sustinut de selectionerul Piturca la iesirea de la vestiare, dupa meciul castigat cu 1-0 la Helsinki, a fost respins imediat de Mircea Sandu, presedintele FRF.

Mai multi „oameni de fotbal" din campionatul intern, obisnuiti cu practicile din Divizia A, au imbratisat solutia cu entuziasm, dar cheia nu e la ei.

Principalul obstacol vine - incredibil! - chiar de la cei care ar trebui sa fie beneficiarii afacerii: finlandezii. Jucatorii nordici au strambat din nas cand au auzit ce le trece prin cap romanilor. Un alt argument contra e acela ca valva facuta pe seama premierii finlandezilor a ajuns deja la urechile tuturor, existand pericolul ca forurile internationale sa se sesizeze daca se trece la fapte.

Dincolo de aceste circumstante oficiale, deosebit de importante sunt si ratiunile neoficiale. La nivel international, astfel de practici raman in zona gri, federatiile nerecunoscand niciodata oficial ca au promis sau ca au acceptat ceva. Chiar daca, prin absurd, ar demara o astfel de initiativa, Mircea Sandu nu si-o poate asuma.

Pe de alta parte, de-a lungul ultimilor 15 ani, FRF a fost amestecata in destule povesti dubioase, cum ar fi banuielile de la Sofia, la meciul cu Bulgaria, din ‘91, scandalul arbitrajului de la Kosice, din ‘93, sau acuzatiile de blat de la partida cu Spania, de la EURO ‘96.

In acest moment, cand oficialii de la UEFA nu ne prea au la inima, o astfel de poveste ar dauna si mai tare imaginii noastre internationale.

„Nu facem astfel de intelegeri"

Fotbalistii finlandezi au aflat despre ideea unora dintre jucatorii si oficialii romani la doar cateva minute dupa fluierul final al meciului pe care-l pierdusera sambata. Puse la curent de ziaristii romani despre acest subiect, gazdele au parut, in egala masura, mirate si lezate in orgoliu. Insusi capitanul finlandezilor, cunoscutul Sami Hyypia, a ramas ca la dentist cand a auzit planul.

Stanjenit, fundasul de la FC Liverpool a refuzat diplomatic propunerea: „Noi vom face tot ce depinde de noi sa castigam cu Cehia. Asa procedam la fiecare meci, indiferent de adversar. Jucam pentru Finlanda, nu pentru bani. Nu e cazul sa ne promita nimeni nimic".

Hyypia a respins la fel de ferm ideea ca ar putea ajunge la o intelegere cu Baros si Smicer, fosti coechipieri la FC Liverpool, pentru a se da la o parte: „Noi nu facem astfel de intelegeri. Cehii ma cunosc, stiu ca nu avem ce discuta pe tema asta. Cel mai bun sa invinga! Oricum, vor avea viata grea cu noi. Va garantez ca Cehia nu se va simti foarte confortabil la Helsinki".

Parerea capitanului a fost impartasita de colegii sai, Toni Kuivasto si Alexei Eremenko. Acestia s-au aratat, de asemenea, surprinsi si amuzati de ideea ca Romania ar dori sa-i premieze. Au refuzat oferta, garantand, in acelasi timp, ca-si vor juca sansele pe teren. (Matei Udrea)

Ambasadorul Saarela: „De neconceput"

Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Tapio Kalevi Saarela, nu crede ca o cheta facuta de oamenii de fotbal din Romania pentru jucatorii finlandezi ar ajuta cu ceva sau ne-ar mari sansele de calificare. „Finlanda este cea mai putin corupta tara din lume, iar a lua mita este ceva de neconceput, in special pentru sportivi".

Saarela a subliniat ca ideea in sine i se pare nepotrivita, chiar daca finlandezilor li se ofera bani ca motivatie pentru a castiga. „Ei vor juca oricum cu toata hotararea pentru victoria Finlandei, nu pentru altceva", a spus diplomatul finlandez. (Calin Stoica-Diaconovici)

„Finlandezii nu concep sa primeasca bani"

Cristian Bivolaru, seful Departamentului de relatii internationale al FRF, spune ca stimularea financiara a nordicilor la meciul cu Cehia e imposibila

Ideea de a promite sume de bani jucatorilor finlandezi pentru a-i stimula la meciul cu Cehia, de maine, ridica si alte probleme decat cele strict financiare. Printre cele mai serioase impedimente este acela al legalitatii unei astfel de initiative, mai ales ca, in ultimele zile, atat jucatorii romani, cat si presa au mediatizat subiectul, facandu-l de notorietate internationala.

Cel mai indreptatit sa discute despre prevederile regulamentului FIFA este „ministrul de externe" al FRF, Cristian Bivolaru. Seful departamentului „International" de la federatie, care e si observator UEFA, a adus ieri in discutie alte cateva motive pentru care forul lui Mircea Sandu nu poate demara - cel putin la nivel oficial - actiunea de motivare suplimentara a Finlandei.

EVZ: Domnule Bivolaru, ce prevad regulamentele internationale in cazul unor echipe stimulate pentru a-si apara sansele de alte foruri decat propria federatie?

Bivolaru: Nu exista asa ceva! Astfel de paragrafe nu exista, pentru ca nimeni nu s-a gandit vreodata la situatii de acest gen! Intr-o tara normala, fiecare isi vede de treaba lui, nu se concep asemenea scenarii.

Daca nu exista prevederi, inseamna ca nu e interzisa premierea finlandezilor.

E imposibil sa facem asta din mai multe motive. Unul ar fi ca ne-am face de ras. Deja intreaga afacere a luat o amploare extraordinara. Credeti ca in alte tari, chiar daca se folosesc asemenea metode, exista atata publicitate? Credeti ca vorbeste toata lumea despre subiect? Un alt motiv ar fi ca finlandezii nu accepta. Ei nici nu concep sa primeasca bani de la noi, au alta mentalitate.

Pe de alta parte, chiar sa vrem, n-am putea sa alocam o suma pentru premierea finlandezilor. Cum o justificam in acte? Vine Bodu dupa aia si ne intreaba ce-am facut cu banii.

Deci...

...e o idee fantezista. Nu e posibil.

Aveti cunostinta daca au existat cazuri similare cu cel de acum?

Discutii au mai fost si alta data, dar nimic dovedit. Asa s-a spus si la meciul nostru cu portughezii, din ‘99, ca s-au inteles jucatorii intre ei pe teren, sa se termine egal, ca sa mearga impreuna la EURO. Dar nu s-a dovedit. Numai ei stiu daca a fost sau nu ceva.

In ‘91, in ultimul meci al preliminariilor pentru Europenele din Suedia, s-a spus ca bulgarii au fost stimulati de scotieni sa ne opreasca...

Atunci a fost altceva. Cineva din tara, nu-i dau numele (n.r. - posibil Marcel Puscas sau Mircea Pascu, inamicii lui Mircea Sandu), a mancat ce nu trebuie la UEFA, spunand acolo ca ne-am inteles cu bulgarii sa se dea la o parte. Din cauza asta a trimis UEFA la Sofia un observator special, sa vada daca nu e blat. Tin minte si cine ne-a monitorizat: olandezul Jo van Marle, trezorierul UEFA. ( Matei Udrea)

Pariorii mizeaza pe cehi

Casele de pariuri nu sunt la fel de optimiste precum tricolorii in privinta sanselor pe care le au finlandezii la meciul de maine. Desi nordicii joaca acasa, bookmakerii sunt de parere ca o eventuala victorie cu Cehia intra in categoria marilor surprize. Ieri, Finlanda avea la casele de pariuri o cota de 6,5 la 1 pentru victorie.

Nici egalul nu pare probabil in viziunea organizatorilor de prinsori, care ofera o cota de 3,75 la 1 celor care doresc sa mizeze pe acest deznodamant. Cehii sunt marii favoriti ai jocului de la Helsinki, cu o cota de 1,45 la 1.

Nedved, dorit de suporteri

Taraboiul din tabara cehilor a depasit cu mult granita cantonamentului. Atatata si de polemicile in care legendarul Pavel Nedved n-a ezitat sa se bage, opinia publica s-a divizat si exercita o mare presiune asupra venerabilului selectioner Karel Bruckner.

Retras de la nationala dupa EURO 2004, Nedved a declarat de mai multe ori, pe parcursul ultimelor luni, ca ar fi dispus sa se intoarca la prima reprezentativa, daca sefii fotbalului ceh il vor ruga sa faca acest lucru. Bruckner, care nu e in relatii stralucite cu blondul mijlocas, a ignorat sugestiile starului.

Acum, cand numerosi jucatori sunt accidentati, echipa a intrat in vrie si e la un pas sa rateze calificarea, Nedved a pus din nou paie pe foc, reamintind ca ar vrea sa se intoarca. Bruckner nu pare insa dispus sa cedeze, la ultima conferinta de presa parasind furios sala cand jurnalistii au pomenit de acest subiect.

Polemica s-a extins, mai multe site-uri de pe internet ale unor ziare din Cehia propunandu-le cititorilor un sondaj de opinie cu intrebarea: „Trebuie ca Nedved sa fie convocat la nationala pentru meciul decisiv cu Finlanda?". 75 la suta dintre subiecti au raspuns afirmativ.

Ionut Lupescu isi aminteste: „In ‘96, poate n-a fost ceva in ordine"

Ionut Lupescu a fost transant in ceea ce priveste cazul „bani pentru finlandezi". Fostul international dinamovist nu considera normala metoda motivarii adversarului.

EVZ: Ionut, ce parere ai despre ideea de a-i stimula financiar pe nordici?

Nu stiu ce sa zic. Intentia exprimata de tricolori reflecta dorinta lor arzatoare de calificare, mai ales ca au jucat foarte bine in ultimele doua meciuri. Asta e nuanta corecta.

Daca se va ajunge totusi la asa ceva?

Nu cred ca se vor da bani pana la urma. Nu e normal ca finlandezilor sa li se promita bani pentru a-i incurca pe cehi. N-ar fi un gest frumos.

Daca vei deveni presedintele FRF si la urmatoarea campanie de calificare te vei confrunta cu o situatie asemanatoare, ce vei face?

(Rade). Intai sa ajung acolo. E cale lunga... Nu stiu ce voi face daca ma voi confrunta cu un caz similar.

La meciul Bulgaria - Romania, din 1991, s-a spus ca scotienii le-au promis bani gazdelor. Stii ceva?

Nu stiu nimic concret. Bani pentru altii - iata una dintre metehnele societatii in care traim. Nu toata lumea procedeaza ca noi.

La Campionatul European Anglia ‘96 s-a spus ca bulgarii v-au promis o anumita suma ca sa incurcati Spania.

Nu stiu nimic. Daca au avut intentia asta, cred ca s-a discutat la alt nivel. Noi, fotbalistii, n-am aflat nimic.

Apoi, vecinii ne-au acuzat ca le-am vandut meciul spaniolilor...

Eu am jucat doar patru-cinci minute, pe final. Poate n-a fost ceva in ordine...

La ce te referi, a fost blat?

M-am referit la joc, la felul in care am luat golurile... Mi-e greu totusi sa afirm ca a fost blat, fiindca am jucat foarte putin. (Octavian Cojocaru)

Prunea: „Sunt oameni seriosi"

Florin Prunea crede ca finlandezii nu vor accepta „avansurile" financiare ale romanilor. „Mi se pare o initiativa buna. Si eu as contribui cu bani pentru asta. Si in Occident se mai premiaza echipele, deci se practica acest lucru. Dar finlandezii nu vor accepta bani, fiindca aia sunt oameni seriosi. Nu cred ca se va ajunge la asa ceva", ne-a declarat ieri Prunea.

„Eroul de la Cardiff" a comentat si momentele Sofia '91 si Leeds '96. „Tin minte ca, in 1991, la Sofia, am fost rezerva lui Silviu Lung. Cred ca gazdelor li s-au promis bani ca sa ne incurce, dar nu stiu nimic concret. La disputa cu Spania, de la Campionatul European din Anglia, parca auzisem ceva. Se vorbea ca ar trebui sa primim ceva din partea bulgarilor.

Daca am pierdut in fata Spaniei, n-a mai deschis nimeni discutia despre asta", a incheiat „goalkepeer"-ul de la FC National. (Octavian Cojocaru)

Dan Petrescu: „Ii jignim"

Dan Petrescu, antrenorul formatiei Sportul Studentesc, a explicat motivul pentru care n-ar trebui sa oferim bani finlandezilor pentru partida cu Cehia. „Ei joaca mereu corect. Ei au mentalitatea din Anglia. Daca le propunem ceva ii jignim. Asta ar insemna ca pana acum n-au fost corecti...", a spus Dan Petrescu.

„Bursucul" a fost coechipier la Chelsea cu Mikael Forsell, iar pe Hyypia si Johansson ii cunoaste de pe vremea cand ii avea adversari in campionatul englez. (Octavian Cojocaru)

Povestile dubioase ale echipei nationale

Tricolorii au mai trecut prin episoade tulburi

De-a lungul anilor, echipa nationala de fotbal a Romaniei s-a mai confruntat cu momente delicate, care au starnit nedumerirea suporterilor. „Evenimentul zilei" trece in revista cateva episoade care au facut sa curga multa cerneala. Se pare ca momentul Finlanda nu este un caz izolat, ci mai degraba o meteahna de care nu reusim sa scapam.

Acuzatii la EURO ‘96. Dimitr Penev, fostul selectioner al Bulgariei, a formulat in urma cu patru ani acuzatii extrem de grave la adresa echipei nationale a Romaniei. Penev a insinuat ca echipa Romaniei a vandut meciul cu Spania de la Campionatul European din 1996, facilitandu-le ibericilor calificarea in sferturile de finala ale competitiei, in detrimentul bulgarilor.

El a declarat ca „un oficial roman a solicitat 50.000 de dolari pentru ca sa nu piarda meciul cu spaniolii si sa ne inlesneasca noua accesul in sferturi". Intrebat de reporteri daca este de parere ca romanii au vandut meciul cu Spania, Penev a raspuns: „Da. Bineinteles".

Presa vremii a semnalat evolutia ciudata a tricolorilor in partida cu ibericii. Atunci, antrenorul Anghel Iordanescu a schimbat jumatate din echipa, locul titularilor de baza (Stelea, Belodedici, Dorinel Munteanu, Lupescu si Lacatus) fiind luat de „rezervele" Prunea, Dobos, Stanga, Galca si Adrian Ilie.

Kosice 1993. Meciul Cehoslovacia-Romania (scor 5-2), din iunie 1993, contand pentru campania de calificare la Cupa Mondiala din 1994, a fost unul de trista amintire, atat prin prisma rezultatului, dar si a manevrelor de culise.

Conform unei anchete declansate de Comisia de Sport a Senatului la acea vreme, presedintele Mircea Sandu a marturisit ca i-ar fi promis arbitrului danez Kim Milton Nielsen o „atentie" de 50.000 de dolari.

Desi arbitrul a fost mai mult decat binevoitor cu tricolorii, eliminand doi jucatori adversi, echipa Romaniei, antrenata de Cornel Dinu, a fost umilita. Mai mult, se pare ca banii promisi n-au mai ajuns la Nielsen, ceea ce a deteriorat credibilitatea FRF in privinta respectarii unor astfel de angajamente.

Bulgarii ne-au fentat. Romania a ratat calificarea la EURO '92 dupa un meci de poveste, disputat la Sofia, in compania Bulgariei. Tricolorii aveau nevoie de o victorie cu cel putin 2-1, pentru a lua fata Scotiei, in timp ce bulgarii erau iesiti din calcule. Prima repriza a fost una mai degraba amicala, gazdele evoluand lejer.

Romanii au facut tot ce-au vrut: au deschis scorul, prin Adrian Popescu, si chiar au ratat un penalty, prin Gica Hagi. La pauza, impulsionati, se pare, de o prima consistenta promisa de scotieni, bulgarii condusi de Hristo Stoicikov au schimbat macazul, jucand pe viata si pe moarte.

La final, scorul a fost 1-1, iar romanii au scapat printre degete biletele pentru Campionatul European din Suedia, acolo unde au ajuns scotienii.

4-6 cu sarbii. Campania de calificare la Mondialele din Argentina 1978 poate fi trecuta, de asemenea, la capitolul momentelor dubioase. Antrenati de Stefan Covaci, tricolorii au evoluat intr-o grupa preliminara dificila, alaturi de Spania si Iugoslavia.

Inaintea ultimului meci, decisiv, romanii aveau doua victorii, pe teren propriu cu Spania si in deplasare cu Iugoslavia, si o infringere, in returul cu ibericii. Disputata la Bucuresti, intr-o atmosfera incendiara, partida cu Iugoslavia avea sa fie o imensa deziluzie, scor 4-6, rezultat care a calificat Spania la Mondialul sud-american.

Jucatorii care activau pe atunci la Dinamo, printre care Cornel Dinu, Florin Cheran, Alexandru Satmareanu si Dudu Georgescu, au fost suspectati ca au jucat pe „invers".